*Nettavisen* Nyheter.

LEDER: «Velkommen som du er?»

Er spesialbutikker med stor mote en god ting? Vi er ikke så sikre på det.

Butikker med klær for store mennesker kan være løsningen på «fedmeproblemet». Forutsatt at butikkenes mål er sin egen utslettelse.

Forklaringen er enkel: Folk som opplever at klær passer, trives bedre med sin egen kropp enn folk som stadig må presse seg inn i bittesmå plagg, eller lar være fordi det ikke nytter. Dermed spiser de sunnere. Hvem har ikke – etter en shoppingtur der plagg etter plagg har vært for trange – gått hjem og trøstet seg med en ekstra sjokoladebit til kaffen?

Les også: Overvektige trenger også klær!

Vi kjenner til folk som har gått ned flere buksestørrelser etter at de sluttet å trene. Blikkene som forventer synlige resultater kan fort bli så belastende at de virker mot sin hensikt. Spesialbutikker er potensielt skumle. De sier «her finner du det du trenger», men skygger unna den underforståtte bisetningen «for det vil de ikke gi deg der vanlige folk handler».

Fedme er ingen sykdom, men kan utvikle seg til det. Trening kan gjøre vondt verre for personer som sliter. Et stramt treningsopplegg, presentert av en lege eller personlig trener, kan fort kjennes som en bekreftelse på de de stygge blikkene fra skolegården: «Du er ikke som oss, du må forandre deg for å passe inn her». En beskjed som ber om å bli erfart som nedverdigende. Den som kommer så langt som inn på et treningssenter, kan fort begynne å kaldsvette av damene i badedrakter utenpå tightsen, med svettebånd rundt, og manualer i, hendene, og med en livvidde som tilsier at de enten har bodd der i årevis, eller aldri trengt å være der i første omgang.

Det nytter heller ikke at «vellykkede» personer som er fornøyde med egen kropp, gir kostholds- og aktivitetsråd. Det ville være som om en frisk person fortalte en syk person hvordan han skulle bli frisk fra en sykdom førstnevnte aldri hadde hatt. Eller enda verre; en person som nettopp har gjennomlevd sitt første sykeleie noensinne, skal fortelle en person med ti langvarige innleggelser bak seg hvor slitsomt det er å være nyoperert.

Når Jørgen Foss snakker om å føle seg vel, da skal vi alle lytte. Fordi bare det at han snakker høyt, kan lære alle noe om hva det vil si å være et helt menneske. Han er fortrolig med sin størrelse, selv om han er klar på at den ikke er å foretrekke. Og han går i rette med helseguruer og politikere med rak rygg og fokusert blikk, i visshet om at tyngden bak ordene hans ikke bare er fysisk.

Vi har ikke full likevekt før mennesker i 3XL kan handle på samme sted som XS. Først da kan vi vite at samfunnet legger vekt bak frasen «Velkommen som du er».

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.