RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ledernes visjoner for Oslo indre øst


Helge Stoltenberg (Ap, Sagene) og Silje Winther (Ap, Gamle Oslo) vil at alle andre skal få de samme mulighetene som de selv har fått.
Helge Stoltenberg (Ap, Sagene) og Silje Winther (Ap, Gamle Oslo) vil at alle andre skal få de samme mulighetene som de selv har fått. Foto: FOTO: MARION JULIUSSEN
Formet som barn av arbeiderklassen i Oslo tar to av Aps toppkandidater i indre øst fatt i lederklubba med rettferdighet i blikket.

GRØNLAND: De to ny lederne av bydelsutvalgene (BU) i Gamle Oslo og Sagene, henholdsvis Silje Winther (30) og Helge Stoltenberg (44), har kjent hverandre lenge gjennom begges lange medlemskap i Arbeiderpartiet. De har en felles lidenskap og drivkraft i politikken: Rettferdighet for alle.

 
 

Økonomi og historie

Slik sett skulle man kunne tenke seg at det ligger an til et godt og fruktbart samarbeid mellom de to østkantbydelene i fire år fremover. Barn, ungdom, skole, befolkningstilvekst. Helse- og sosialtjenester, eldreomsorg og byutvikling. Sakene står i kø

Majorstua var mer folkelig den gangen, slik er det ikke i dag. Og det er veldig synd.

Da dittOslo møter dem en lørdagskveld over en kaffekopp på Grønland gir de oss et lite innblikk i livene deres før de tar fatt på politiske visjoner og konkrete saker.

Begge kommer fra arbeiderfamilier i Oslo, forteller de stolt. De sosialdemokratiske verdiene sto høyt, ikke bare i deres egne hjem, men også hos besteforeldrene som vokste opp på byens østkant.

– Vi har landa på de viktigste verdiene, mener Helge som er siviløkonom og har jobbet med økonomi i hele sitt voksne liv. Han er singel og har en datter på 12 år. Silje som er samboer og uten barn, har en master i historie og jobber på Universitetet i Oslo.

Bøker og klassereiser

Silje gikk på Majorstua skole på 80-tallet.

– Majorstua var mer folkelig den gangen, slik er det ikke i dag. Og det er veldig synd. Forskjellene mellom øst og vest øker, sier hun og faller inn i en diskusjon med Helge, som vokste opp på Trosterud i Groruddalen, om hvordan det var her i byen for tretti år siden.

De mener begge at de vet hvordan det er å vokse opp i små kår, selv om de ikke har opplevd direkte nød.

Men de vil ikke at andre skal ha det på samme måte. Og det er der det politiske engasjementet kommer inn i bildet, forstår vi.

– Faren min var opptatt av bøker, selv om han ikke hadde noen utdannelse. Jeg var enebarn og han og jeg gikk på biblioteket på Sandaker hver lørdag, minnes Silje. Det bidro veldig til interessen for å lese og studere, mener hun.

De var begge de første i sine familier som fikk høyere utdanning.

Helge ble lest mye for da han var liten. Også han hadde en pappa uten skolegang utover folkeskolen, men som var glad i bøker og stimulerte ham til å lese.

Faren min var opptatt av bøker, selv om han ikke hadde noen utdannelse.

Lesingen ble utgangspunktet for at to ressurssterke barn fikk gjort det vi i dag kaller klassereisen.

De kravlet seg ut av beskjedne kår, fikk utnyttet sine muligheter og kom seg opp og frem i verden. Med et klart politisk budskap om at dette ikke bare skal gjelde dem.

Kampen mot fattigdom

De to nye BU-lederne var og er bevisste på at det var arbeiderbevegelsen og Arbeiderpartiet som var de sterke politiske kreftene bak utbyggingen av velferdsstaten i etterkrigstida.

Så de meldte seg inn i Arbeiderpartiet.

Silje som purung 16-åring for 14 år siden, Helge i en mer moden alder for 10 år siden.

De har begge en sterk rettferdighetssans, forteller de. Og de deler visjoner om et samfunn hvor alle kan få den samme muligheten som de selv fikk. Det er selve poenget, skjønner vi. Intet mindre.

Og i sentrum for det politiske arbeidet står kampen mot fattigdom.

Visjoner, samarbeid og saker

Nå er det jo sånn at en ting er å ha visjoner, en annen ting er de konkrete og endeløse sakene som skal behandles i bydelsutvalgene.

– Hvis dere tenker dere fire år framover, hva skulle dere ønske dere hadde fått til av konkrete saker i Gamle Oslo og Sagene?

– Gratis kjernetid i barnehage for alle tre-, fire- og femåringer. Både etnisk norske og innvandrerbarn. Det er viktig å blande ungene, sier Silje som får støtte fra Helge.

– Vi må beholde de grønne lungene, mener Helge som vil være storfornøyd om han får til en badeplass ved Akerselva ved Myraløkka, og at Bjølsenfossen ble åpnet slik at folk kunne gå langs den.

– Dessuten ville det være fint om det engelske hageanlegget mellom fossen og Jerusalem bru ble pusset opp.

– Og tenk om vi får til å sette ut treningsapparater langs elva. Og mer lys og mer liv! sier Helge.

Stoltenberg i tanker

– Gleder dere dere til å sette i gang som bydelsutvalgsledere?

– Det er jo kjempespennende. Indre øst har mange felles problemstillinger som vi kan samarbeide om. Jeg grugleder meg, sier den kommende BU-lederen i Gamle Oslo og ser bort på partifellen Helge Stoltenberg som har sunket inn i egne tanker.

– Hva tenker du på?

– Jo, jeg vil åpne Sagene bad. Og så kunne jeg tenke meg skiløyper fra Sagene til Nordmarka. Og jeg vil ha en ny ungdomsklubb på Sagene.

Silje kaster seg på:

– Vi trenger et frisklivssenter i Gamle Oslo, et medisinsk senter som kan jobbe forebyggende mot livsstilssykdommer. Dessuten er det uheldig at ungdomstilbudet Riverside er stengt i helgene. Det må vi få til å åpne.

Som sagt. Sakene står i kø.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere