RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lederskifte i aktive Ris vel


Arne Nordviste (tilvenstre) kan takke Erik Schultz for lang og tro tjeneste i Ris vel, mens han selv blir ønsket velkommen i formannsstolen.
Arne Nordviste (tilvenstre) kan takke Erik Schultz for lang og tro tjeneste i Ris vel, mens han selv blir ønsket velkommen i formannsstolen. Foto: Foto: Vidar Bakken
Erik Schultz går av som formann i Ris vel etter 12 år og 21 år med styreverv. Arne Nordviste er klar over at det er litt av noen formannssko han skal fylle.

RIS: – Det har vært mye arbeid, men det har vært veldig hyggelig å engasjere seg i lokalmiljøet. Det har vært både utfordrende og en takknemlig oppgave sammen med engasjerte mennesker. Folk er glade i strøket sitt og det vises gjennom engasjement på mange arenaer, sier Erik Schultz.

Lagt listen

Schultz og Ris vel har vært mye i våre spalter. Årsaken er at han har ledet kanskje det mest aktive velet i byen. Ris vel med sine 1550 husstander som medlemmer blir lyttet til langt inn i maktens korridorer i viktige saker, samtidig som de gjør en stor innsats når det gjelder ultralokale saker.

Les også:

25.000 til seniorsenteret

Ipad fra Ris vel til seniorsenteret

– Erik har lagt listen, og jeg håper å videreføre mye av det fine arbeidet han har lagt ned i velet. Jeg er takknemlig for å overta stafettpinnen, selv om jeg ikke kan love 21 års tjeneste som Erik. Dette er et spennende engasjement, å være med å gjøre noe som et til nytte for flere mennesker, sier påtroppende formann Arne Nordviste.

Basseng og fortetting

Ris Vel har hatt påvirkning på en rekke store saker som gjelder bydelen.

– At jeg som formann fikk oppleve oppgradering av Frognerseterlinjen var hyggelig. En annen viktig sak er at vi var aktive i forhold til løsningen når det gjelder Vettakollen høydebasseng. Her ble reguleringsplanene endret, slik at vi fikk lang tunnel. Dermed slapp vi tungtrafikk på villaveier som ikke ville kunne håndtere slike volumer, sier Schultz.

Han har også i mange år har vært opptatt av et spesielt problem, fortetting i småhusområdene.

– Det har vært fortetting i 25 år og det uten at mange har hevet stemmen og pekt på at vi ikke har infrastruktur til å ta for eksempel trafikkvolumet som oppstår gjennom fortetting. Vi er heldige som bor i denne delen av byen og vi vet at vi må ta vår del av fortettingen. Vi savner likevel at kommunen stiller større krav til utbygger og seg selv, sier Schultz.

Brutaliserer nærområde

– Utbyggere tar i stor grad innersvingen på Plan- og bygningsetaten (PBE). De etterlater seg prosjekter uten tanke på å vise skjønnsomhet og harmonisering til øvrig bebyggelse, sier Nordviste.

– Det sluntres med parkeringsarealer. Det jukses med mønehøyder og hva som skal gjelde som gjennomsnittlig terreng. Fremmedartede takterrasser dukker opp på hus uten tanke på tilpassing. Manglende utomhusarealer er gjennomgående. Alt dreier seg om maksimal utnyttelse som igjen brutaliserer nærområdet, sier Nordviste.

Provoserende

– Selv om naboer har saklige og godt underbygde protester, blir disse ikke tatt hensyn til. Småhusplanen er et politisk verktøy som suverent blir satt til side av PBE i mange tilfeller. Vi ser at det bygges stort ut langs småveier. Det går ut over tryggheten til barna med store nye trafikkbelastninger langs fortausløse veier. Det eneste som teller for utbyggere er å maksimere lønnsomheten. Det er provoserende, sier Schultz.

– Det er lett å bli ledd av når vi snakker om fremmedgjøring og brutalisering, men vi må kunne si fra. Ingen blir lykkelige av at man mer eller mindre ødelegger en by med særpreg. Vi må ikke komme dit om noen år hvor vi spør, hvordan kunne vi la dette skje?, sier Nordviste.

Storebrandtomten

Kampen om Storebrandtomten er en viktig kampsak for Ris vel.

– Det er mangel på skoler i bydelen. Samtidig er det mangel på tomter i denne delen av byen. Kommunen annonserer etter tomter for skoler og barnehager. Vi har en stor tomt, Storebrandtomten, som er stjerneeksempel på hvor lite kommunen tenker sosial infrastruktur, sier Schultz.

– Vi står i fare for å få et byggeprosjekt på cirka 75 boliger i et strøk hvor skolene er overfylte og hvor det er desperat behov for tomter. Vi har i mange år kjempet for at Storebrandtomten skal brukes til skole og barnehage. Heldigvis har det kommet krav til at bystyret skal bli forelagt en reguleringsplan som også skal omfatte skole og barnehage i tillegg til en reguleringsplan for boliger. Disse skal vurderes opp mot hverandre. Da er det å håpe at politikerne ser fornuften i dette og velger riktig alternativ, sier Schultz.

Store og små saker

Schultz og Nordviste er ustoppelige når det gjelder saker som velet er opptatt av. Blant disse er trafikkavviklingen og sikringen rundt kryssene på Vinderen og Slemdal.

– Det er snakk om en endeløs serie med skuffelser, sier Nordviste.

Videre utvikling av Frognerseterlinjen med nye stasjoner og fortsatt pendeldrift gjennom sentrumstunnelen er viktig.

– Det er også en villet utvikling å bygge ut aktivitetene rundt Tryvann. Da har spørsmålet om forlengelse av Frognerseterlinjen blusset opp igjen. Vi må få en redegjørelse om det er realisme i å foreta en slik forlengelse, sier Schultz.

Det er en umulig oppgave å gjengi to så engasjerte ledere. De kan vise til en mengde store og små saker, som også omfatter alt fra anlegg av smett og stier og skilting til forskjønnelse av stasjonsområder og lyssetting av gangveier.

Les også: Lyssetting av "Kidnapperstien"

– Ris vel har en hundre år gammel tradisjon. Hvilken berettigelse har vi? Vi håper vi kan være viktige i påvirkning av lokaldemokratiske saker. Vi har ingen egen agenda, men søker medbestemmelse i saker som angår oss, sier Nordviste.

Ønsker du informasjon om Ris vel gå til hjemmeside: www.risvel.no

Les også: Ris vel vedlikeholder og bygger ut stien fra Gråkammen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere