*Nettavisen* Nyheter.

Ledig plass i friluft

Det går unna i friluftsbarnehagen. Her er Aurora i ferd med å innta lunsj i huska.

De 16 barna i Havnehagan friluftsbarnehage stortrives og lærer å bruke naturen hver dag. Likevel har barnehagen mange ledige plasser til høsten.

Klikk på bildet for å forstørre.

Sander Marki-Pleym (f.v.), Rashida Ashraf, Felix August Andersen, Peter Hopwood, Jakob Svendsen Tessand, Christoffer Odin Carlsen, Stian Opsahl (på huska) Ajan Nisar, Frida Amundsen, Mats Buraas Bergersen, Aurora Midtskog, Marin Hjulmann, Sander Fjell, Anders Granaas Vold, Vilde Engvik, Charlotte Lauritsen og Christian Juman Boman.

Klikk på bildet for å forstørre.

F.v. Stian, Anders, Christian, Christoffer, Jakob og Ajan Nisar i lavvoen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Frida Amundsen og Aurora Midtskog koser seg med lunsjen.

LANGERUD: Dette er et unikt tilbud med et kjempestort uteområde, stråler Charlotte Lauritsen som er pedagogisk leder i Havnehagan friluftsbarnehage som holder til på gamle Bakkehavn gård på Langerud.

Ledige plasser

Ute i hagen på den gamle gården er de 16 barnehagebarna høyt og lavt, omgitt av epletrær, morelltre og busker med bringebær, rips og stikkelsbær.

Da Nordstrands Blad spør tre gutter høyt oppe i et epletre hva de synes er morsomst i barnehagen kommer svarene kontant:

Det er å finne dyr under steiner og planker, der finner vi mark, tusenbein, larver og edderkopper, sier Stian Opsahl.

Det er morsomst å klatre i trærne her ute, det er litt vanskelig, men veldig morsomt, sier Jakob Svendsen Tessand.

Det er morsomst å sykle på plassen her og når vi er på tur, sier Sander Fjell.

Tross barnehagekø har faktisk denne barnehagen og to andre friluftsbarnehager i Bydel Østensjø ledige plasser fra høsten (se egen sak).

Mye ute

Barna er mye ute, men de har også mulighet til å være inne i den gamle hovedbygningen på gården.

Charlotte Lauritsen tror mange foreldre vegrer seg for å søke barna til friluftsbarnehagene fordi de tror at barna er ute hele tiden.

Barn skal ha medvirkning i sin egen barnehagehverdag, derfor velger de selv i stor grad hva de vil gjøre, om de vil være ute eller om de kanskje vil gå inn å bygge lego en times tid, men samtidig krever vi at barna har ordentlig ryggsekk, parkdress og ull fra topp til tå på vinteren, sier Charlotte.

Lavvo

Friluftsbarnehagen har en stor lavvo hvor de kan spise når det er dårlig vær, og hvor de hver fredag lager varm mat over et bål. Typiske inneaktiviteter som maling og fortellerstund tas like gjerne i lavvoen.

Det er veldig mye frilek og barna blir veldig oppfinnsomme og må ta mye initiativ selv. Alt man kan leke inne, kan man også leke ute, sier Charlotte.

Bruker naturen

Friluftsbarnehagen har ikke så mange lekeapparater, de bruker naturen i stedet. I slutten av måneden er det dugnad hvor blant annet hinderløypa skal rustes opp.

Barnehagen er ofte på tur til Storekos som ligger i Rådyrdalen ved Skullerud. Her ser de ofte rådyr.

Å leke i skogen er bra for barna, det er mye ulendt terreng som de lærer å mestre. Dessuten ser vi masse spennende, som hull i stammen etter en hakkespett. Her er det mye naturfag for å si det sånn, sier Charlotte.

Lærer tall og bokstaver

Havnehagan friluftsbarnehage har også vært med på prosjektet ABC 123 som skal forberede barnehagebarn på tall og alfabetet før de begynner på skolen.

Vi krever ikke at de skal kunne alfabetet, men vi skal prøve det og vise dem det slik at det ikke er ukjent for dem når de begynner på skolen. Alle som skal begynne på skole til høsten kan skrive sitt eget navn, sier Charlotte.

Om noen uker er forhåpentligvis seks kommunale sauer på plass på jordet ved barnehagen.

Friluftsetaten har satt opp gjerdet, og det meste er klart.

De setter ut sauene for å hjelpe oss å beite ned gresset på jordet, jeg håper de kommer snart, sier Charlotte som også håper barnehagen kan få litt ull fra sauene til farging og toving.

Barnehagen skal ha ansvaret for å telle sauene hver dag og se til at de har nok vann.

Det passer denne barnehagen kjempegodt, vi skulle gjerne hatt flere dyr, sier hun.

Godt arbeidsmiljø

Charlotte skryter uhemmet av det gode arbeidsmiljøet blant de fire ansatte i barnehagen.

Vi har veldig god kjemi, og er sunne og friske fordi vi er så mye ute, sier hun. Jeg tror barna trives veldig godt fordi vi også gjør det, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag