Legionella-alarm i Oslo

ILLUSTRASJONSFOTO: Clipart

ILLUSTRASJONSFOTO: Clipart

De siste fem ukene har det vært påvist fire tilfeller av legionellasykdom hos personer som bor, eller har oppholdt seg i Oslo. Tre av de fire personene har vært alvorlig syke.

OSLO: I Oslo har vi de siste fem årene fått meldt 3-5 tilfeller av legionella per år, og man regner med at de fleste av disse smittetilfellene har skjedd i utlandet.

Fire smittetilfeller i Oslo på fem uker er høyere enn forventet.

En felles smittekilde for disse tilfellene kan ikke utelukkes, og derfor har Helse- og velferdsetaten i samarbeid med Folkehelseinstituttet satt i gang arbeidet med å spore opp mulige smittekilder.

Legionellasykdom smitter ikke mellom mennesker. Kilden til smitten kan være kjøletårn eller andre innretninger som sprer små vanndråper i luften.

Forskjellige bydeler

Smittevernoverlge i Oslo, Tore W. Steen, sier til dittOslo.no at de fire som har vært smittet kommer fra fire forskjellige bydeler.

- Tre av de kommer fra Oslo, mens den tredje har oppholdt seg i Oslo over en lengre periode. Ingen av de som er smittet kommer fra samme bydel, så om det skal være en felles smittekilde så må det komme fra en plass hvor mange ferdes, sier Tore W. Steen til dittOslo.no.

Smittevernoverlegen sier nå at de jobber med å kartlegge hvor de fire har oppholdt seg i ukene før de ble smittet.

Fortsatt kritisk for en

Tore W. Steen opplyser også at en av pasientene ligger i respirator.

- To av personene er utskrevet fra sykehus, mens den ene har våknet opp etter å ha ligget i respirator. For den siste er det fortsatt alvorlig og han ligger i respirator ennå, sier Tore W. Steen.

Legionellasykdom (legionærsykdom) forårsakes av bakterien Legionella pneumophila, som forekommer naturlig i sitt miljø.

En vanlig årsak til bakterietilveksten er stillestående vann i temperaturer mellom 18 og 35 grader. Vanlige symptomer er høy feber, hodesmerter, muskelverking, tørr hoste og diarre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.