*Nettavisen* Nyheter.

Lei av hundebjeff og lovbrytere

Sidsel Dahl truer med å anmelde ICA, hvis de ikke tar ansvar for å håndheve hundeloven, som forbyr hundeeiere å sette igjen en bundet hund på et offentlig sted.

$PHOTOHEADER_ON$FROGNER: $PHOTOHEADER_OFF$ Jeg er ingen hundehater, sier Frogner-beboer Sidsel Dahl. Hun vil gjerne understreke at hun selv har hatt hund, vært hundepasser ved flere anledninger, og trives sammen med hunder. Likevel er den forholdsvis nyinnflyttede Frognerveien-beboeren frustrert over hunder som gneldrer og bjeffer, mens de venter på eier som handler middag i butikken. Hun har bodd på motsatt side av Ica-butikken i Frognerveien i et halvt år, og er nå lei av at hundeeiere og at matvarekjeden indirekte (i følge Dahl) bryter loven om hundehold, paragraf 5, som sier at det er forbudt å gå fra bundet hund på et offentlig sted.

Jeg har sendt et brev til butikken, hvor jeg truer med politianmeldelse hvis de ikke tar henvendelsen seriøst, sier Dahl. Ica henviser til gårdeier, Selvaag, og mener det er de som er ansvarlige i saken.

Vi vil sette opp skilt som viser at det ikke er lov til å sette fra seg hunder utenfor senteret, sier Julie Jurin i Selvaag-gruppen. Hun forteller at de ikke har fått henvendelser om ulovlig hundeparkering før. Selvaag-gruppen skal tidligere ha vurdert hundebur, som et lovlig alternativ, men kan ikke love en slik løsning.

Vi mener vi har opptrådt riktig i denne saken, og det er ikke opp til oss å håndheve loven, sier Jurin.


Hundeeiers ansvar

Det er opp til hver hundeeier å være ansvarlig for ikke å sette fra seg hunden i bånd på et offentlig sted, sier formann i Norsk Kennel Klubb, Eivind Mjærum. Han mener de fleste hundeeiere hverken vil eller tør sette fra seg hunden utenfor en butikk uten oppsyn. Polititet opplyser at de sjelden får inn saker som dreier seg om anmeldelser av hundeeiere, eller butikkers medvirkning til brudd på hundelovens paragraf 5.

Jeg kan ikke huske at vi har hatt en eneste slik sak, sier etterforskningssjef Victor Jakobsen til Lokalavisen.

Paragrafen skal ta hensyn til barn som eventuelt går bort til en bundet hund, sier Mjærum. I tillegg er det viktig å vite at andre hunder kan skape problemer, og føre til farlige situasjoner. For tre år siden måtte puddelen Rasmus bøte med livet, etter at amstaffen Odin angrep ham utenfor en Rimi-butikk på Majorstuen. Ekstreme situasjoner er dog heldigvis sjeldne, og de fleste hundeeiere tar ansvar, mener Mjærum.

Men problemet er jo selvfølgelig hva folk skal gjøre med hunden sin hvis de skal inn i en butikk, sier Mjærum. Han forteller at Norsk Kennel Klub gjerne kunne se for seg mer tilrettelagte forhold for hundeeiere, med oppsatte luftegårder, eller såkalte hundebur utenfor store kjøpeesentre og butikker.

Dette er helt vanlig på flere spisesteder langs motorveien i dag, sier Mjærum.


Få ønsker

Vi har ikke fått noen slike henvendelser, sier leder for Majorstuen og Bogstadveien næringsforening, Andreas Melander. Han forteller at han har hatt kontakt med folk som selger hundebur, og etterspurt om dette kan være av interesse for Næringsforeningens medlemmer.

Det har vært lite repons så langt, sier Melander. Han forteller at en prøveordning med hundebur eksisterte en periode utenfor Voice og Europe i Bogstadveien, men at han nå tror folk benytter seg av betalende hundeparkeringtjenester, eller lar hunden være hjemme på handleturen.

Jeg tror også det er en del butikker som tillater å ta med hunder inn hvis ikke det er altfor svære hunder, sier Melander. Senterleder for Westside Kjøpesenter, Fredrik Selmer, tror ikke behovet for hundebur er særlig stort.

Jeg har hittil ikke sett at hundeeiere setter fra seg hundene utenfor kjøpesenteret, sier Selmer. Hundeeier Stine Christopherssen kommer forbi, mens Lokalavisens reporter snakker med Sidsel Dahl utenfor Ica i Frognerveien. Etter at hun har handlet i butikken, tar vi en prat med henne og hilser på golden retrieveren Ira, som har ventet både rolig og lydløst på Stine.

Har du hørt om hundeloven, og vet du at det ikke er lov til å sette fra seg en hund i bånd på et offentlig sted?


Det visste jeg ikke. Er det ikke lov å sette fra seg en hund ute, sier Christopherssen. På spørsmål om hun er redd for å få frastjålet hunden sin, eller om faren er stor for at Ira kan angripe barn eller andre, får vi et kontant nei tilbake.

Det er bare et tidsspørsmål før noen blir bitt av en hund her, mener imidlertid Sidsel Dahl.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.