*Nettavisen* Nyheter.

Lei av trege tog

Jan Bøhlers tålmodighet er slutt etter store forsinkelser i togtrafikken den første uka i januar. Arkivfoto: Lars Roar Rud.

Stortingsrepresentant Jan Bøhler (Ap) mener Jernbaneverket ikke gjør jobben sin. Nå krever han ekstern gjennomgang av rutinene.

GRORUDDALEN: Forsinkelser på grunn av stivfrosne kabler, hva er det for noe? At vi ikke skal være vant med at det er vinter i Norge, det forstår ikke jeg, sier Jan Bøhler.

Lederen av Oslo Arbeiderparti er oppgitt over at tog- forsinkelsene ikke ser ut til å ta noen ende, til tross for store bevilgninger til vedlikehold av jernebanenettet.

Jeg syns det er en dårlig nyttårshilsen til togpassasjerene når det er store forsinkelser på tre av de fire første arbeidsdagene i det nye året, sier han.

Uforståelig

Det er slått alarm gjennom to-tre år. At jernbanedirektøren mener det vil ta år før jobben er gjort, bekymrer meg. Det er ikke godt nok svar. Vi kan ikke si til togpassasjerene at det tar noen år å få orden på dette. Dette må forbedres nå. Det var derfor vi bevilget 100 millioner kroner i 2008, og følger opp med ytterligere 220 millioner kroner i 2009, sier Jan Bøhler.

Han har ingen forståelse for problemer med signalfeil og frosne kabler.

At eksperter på å drive tognett ikke skal klare å lokalisere utsatte punkter fra dag til dag, er uforståelig for meg. Dette er problematisk. Jeg er alvorlig bekymret, sier Bøhler.

Krever gransking

Jan Bøhler tok opp saken med samferdselsministeren i Stortingets spørretime i forrige uke. Her foreslo han også å sette i gang uavhengig gransking av rutinene.

Samferdselsministeren var positiv til å ta en gjennomgang fra departements side, for å se om man kan jobbe smartere.

Vi trenger en uavhengig gjennomgang av rutinene, når de åpenbart ikke klarer å gjøre jobben, mener Bøhler.

Han viser til at både t-banen og flere tognett nedover i Europa er vel så gamle, uten at man ser de samme problemene her.

Mange flere kunne tatt toget. Hverken bil eller t-bane er i nærheten av den korte tida det tar å reise med tog, sier Bøhler, og viser til togstasjonene Høybråten, Haugenstua, Grorud, Alna og Bryn i Groruddalen.

Men det er bare såvidt folk kommer seg på. Man står som sild i tønne, og de nye vognsettene lar vente på seg, sier han.

Jan Bøhler understreker at forsinkelsene skaper store plager for hundrevis av mennesker hver dag.

Det er også en belastning for samfunnet at flere arbeidstimer blir borte når folk kommer for seint på jobb. Folk blir frustrerte og irriterte. Jeg unner dem å slippe dette, sier Bøhler, som lover å holde trykk på saken framover.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.