Lei t-banetrøbbel

KREVER SVAR: Trine Dønhaug og Andreas Behring vil ha svar på hvorfor t-banen går tomt for strøm.

KREVER SVAR: Trine Dønhaug og Andreas Behring vil ha svar på hvorfor t-banen går tomt for strøm.

SV krever svar fra samferdselsbyråd Jøran Kallmyr på hvorfor t-banen til stadighet går tom for strøm.

STORTINGET: T-banen i Oslo sliter med strømproblemer. Tog blir stående stille i timesvis mens passasjerene fortviler. Men noe svar på hvorfor dette skjer, får man ikke. SV har nå sendt brev til samferdselsbyråd Jøran Kallmyr (Frp).

– Situasjonen er uholdbar, sier Trine Dønhaug og Andreas Behring i SV.

Strømtomt

Forrige mandag skjedde det igjen. T-banen ble lammet i tre timer. Årsak: Tomt for strøm. Også på kvelden sto togene. Oslo t-banedrift vet ikke hva årsaken er, og nå vil SV til bunns i saken.

– Vi kan ikke leve med en slik situasjon. Folk er avhengig av at t-banen går. Ellers går hverdagen til folk i stå, sier de to SV-politikerne, som vil ha svar på hvorfor t-banen går tom for strøm.

– Har ikke gjort noe

– Vi har forsøkt finne ut av det, men aldri fått noe godt svar. Det er veldig uklart. Tidligere byråd har hevdet at man ikke har noe vedlikeholdsetterslep. SV har gjennom mange år påpekt at nettopp dette er tilfelle. T-banen sliter med gammelt utstyr som går i stykker. Nå krever vi en redegjørelse, sier de.

– Byråden har ikke gjort noe som helst på infrastruktur, i motsetning til regjeringa som bevilger mer penger enn noensinne. Byråden er kun opptatt av å skryte av hvor bra kollektivsystemet er, og han tar gjerne på seg æren for det. Faktum er at opposisjonen har pressa hardt på for dette. Uten den innsatsen, hadde ikke kollektivtilbudet vært som det er. Men pengene til infrastruktur mangler. Han kan ikke bare gå ut i media og klage på NSB, påpeker de to SV-erne.

Avviser kritikken

Byråd Jøran Kallmyr avviser at byrådet har neglisjert vedlikeholdet, men er klar for å redegjøre om strømtrøbbelet til samferdselskomiteen. Byråden har bedt Ruter svare på om det dreier seg om en systematisk feil som kan gjenta seg i fremtiden. Eller om det skyldes en rutinesvikt.

– Så langt tyder ingenting på at vi har en alvorlig systemfeil, sier han, og legger til:

– Jeg har bedt Ruter om en redegjørelse, slik at vi får alle svar på bordet. Redegjørelsen vil bli oversendt til miljø- og samferdselskomiteen.

– Sliter t-banen med gammel og utslitt infrastruktur?

– Det blir å spekulere, men vi har et vedlikeholdsetterslep fortsatt og det er endel gammelt materiell som må skiftes ut, innrømmer han.

– Jeg har aldri sagt vi er perfekte. Vi har gjort endel av de grepene som toget nå sliter med. Togene har strømstans daglig, det har ikke vi. Det er typisk SV å prøve å unnskylde regjeringens dårlige politikk, sier Frp-byråden.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.