*Nettavisen* Nyheter.

Leieprisene må ned

Stadig flere butikklokaler i Bogstadveien og i sidegatene tømmes. Det tar lenger tid å fylle dem med ny virksomhet. Gårdeierne må skru ned sine forventninger til leie.

Klikk på bildet for å forstørre.

Hegdehaugsveien

Klikk på bildet for å forstørre.

Hegdehaugsveien

Klikk på bildet for å forstørre.

Hegdehaugsveien

Klikk på bildet for å forstørre.

Parkveien

Klikk på bildet for å forstørre.

Bogstadveien

Klikk på bildet for å forstørre.

Bogstadveien

Klikk på bildet for å forstørre.

TOMT

Klikk på bildet for å forstørre.

Bogstadveien

FROGNER: Næringsmegler Trude Thonhaugen hos Foss og Co Næringsmegling AS hjelper forretninger til å finne lokaler, og gårdeiere med å finne leietakere.

Hun ser markedet i Bydel Frogner fra begge sider, og mener begge parter nå må bli flinkere til å snakke sammen. Hun understreker at det ikke er i noens interesse at lokaler blir stående tomme i lang tid.

Jeg tror det har vært alt for lite dialog i forkant av mange av nedleggelsene. For gårdeierne må det være mye bedre å senke husleien i en vanskelig periode, fremfor å se gapende tomme vinduer. Tomme lokaer gir ingen inntekter, og det virker ikke positivt inn på handelen for øvrig, sier Thonhaugen til Lokalavisen.

Ved et veiskille

Jeg mener at vi står ved et veiskille, sier Thonhaugen. De siste ti årene har leieprisene økt gradvis . Jeg tror vi nådde toppen i fjor vår da en leietaker måtte ut med 15.000 kroner per kvadratmeter for et butikklokale i Bogstadveien.

I Bogstadveien er det naturig at prisene holdes høyere enn i sidegatene. Rett og slett fordi dette er en gate med stor trafikk der mange folk er ute for å handle, sier hun.

Jeg mener det er en naturlig utvikling at flere kjeder tar seg råd til å leie seg inn her. De har større økonomiske muskler, og ikke minst bruker de en del av markedsføringsbudsjettet på beliggenhet. En del kjeder anser det som viktig å være representert i en av landets høyest profilerte handlegater, sier Thonhaguen. Som likevel tror at også Bogstadveien vil bli billigere.

Småbutikker i smågatene

Hun mener det kan gi positive effekter at de mindre butikkene presses ut i sidegatene der det er lettere å få små lokaler, og der prisene pr.kvadratmeter skal ligge på et langt lavere nivå.

Dersom modellen fungerer, så får vi både store kjedebutikker og små, trivelige og spesielle butikker inn i området, sier megleren. Hun mener den lave etterspørselen etter lokaler i vår del av byen henger sammen med dagens leiepriser. Hun synes det er trist å se hvordan det blomstrende mangfoldet i Theresesgate er i ferd med å visne bort. Mens hun synes det er gode takter i Vibes gate, Industrigaten og Ole Viigs gate. Hun hører signaler fra en del næringsdrivende som gir håp.

Nå har vi hatt tidenes lengste salg. Når salgsplakatene endelig tas inn etter tre måneder kommer kundene tilbake, sier hun.

Tekstil sliter

Min erfaring er at det er tekstilbransjen som har møtt størst motgang i 2008. Samtidig har også de som er innenfor brunevarer og elektronikk merket det, sier Thonhaugen.

Men det er også en del bransjer som klarer seg godt samme hvor mye det stormer i verdensøkonomien. Dagligvarebransjen er en av dem.

- Her er det også flere nyetableringer på gang. Alle de store kjedene som vi er i dialog med planlegger nye butikker, sier Thonhaugen.

Vinn vinn

Trude Thonhaugen spår en utvikling i retning av omsetningsbasert husleie i denne delen av byen. Dette er vanlig for forretninger inne i kjøpesentre, og for dagligvarebutikker. Det betyr at butikken betaler en lav fast husleie, og at husleien øker proporsjonalt dersom omsetningen går bra.

Denne "prosentleien" variere meget fra bransje til bransje. Det er en vinn-vinn situasjon for begge parter. Begge nyter dermed godt av en slik modell, dersom det går bra, sier Næringsmegler Trude Thonhaugen hos Foss og Co Næringsmegling AS.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag