RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lek og moro i Oslo fengsel


ARRANGØRENE: Øverst fra venstre: Janne, Sune, Frank, Saveur, Tahir, Vidar, Villy, Svein og fengselsleder, Kim Ekhaugen. Nederst: Marit, Bjørg og Hanna
ARRANGØRENE: Øverst fra venstre: Janne, Sune, Frank, Saveur, Tahir, Vidar, Villy, Svein og fengselsleder, Kim Ekhaugen. Nederst: Marit, Bjørg og Hanna Foto: Foto: Katarina Nordam
De innsatte i Oslo fengsel fikk en annerledes dag, da kriminalomsorgen og Østmarka IL gikk sammen om å arrangere Tahirlekene i den nye idrettshallen.

OSLO FENGSEL: Tahirlekene er et arrangement som stort sett holdes for barn og unge. Lekene er inspirert av livet til Tahir Hussain, som blant annet er kjent for å sykle Den store styrkeprøven, Trondheim-Oslo, sammen med Vidar Bøe.

Både forberedelsene og selve rittet ble vist i TV-serien, Sykkeldrømmen, på TV2.

Som tolvåring fikk Tahir beskjed fra legen om at han ville bli blind. Synet ble gradvis svekket frem til han ble blind som syttenåring. Lekene representerer Tahirs liv før og etter han mistet synet.

Les skjeriOslos intervju med Tahir Hussain her: Blind baristadrøm

– Alt forandrer seg. For Tahir ble livet sterkt forandret. Fotballen og vennene forsvant sammen med synet. Lekene er en stafett som er delt opp i to puljer, der den ene delen representerer livet til Tahir med øyne, og den andre som blind, forteller Vidar Bøe.

Les også: Tahir motiverer folk i hele landet

Å tørre å si at man trenger hjelp

Det er en hinderløype, bestående av ulike elementer som krever forskjellige egenskaper. Sekkeløp, balansering, styrke, hoppetau og smidighet i form av å krype gjennom et rør. Det konkurreres i lag på fire, der de to første gjennomfører løypa på vanlig måte, og de to siste med bind for øynene. De siste blir veiledet gjennom av de to første på laget.

– Lekene har en verdi. De viser hvor sårbar man blir med en gang man står alene, da trenger man støtte. For dem som går gjennom løypa i blinde, er det viktig å ha noen å stole på. Noen som strekker ut en hånd, forteller Vidar.

Han forteller at når lekene arrangeres med barn og unge, fokuseres det på hvordan det er å bli mobbet og å stå utenfor. For de innsatte er det viktig å se mulighetene etter endt soning. Det å våge å spørre etter, og å ta i mot hjelp.

– Det skal så lite til. Faren for å sprekke er alltid der, men dersom noen strekker ut en hånd, kan det utgjøre en stor forskjell, sier Vidar.
 
– Ensomhet er ikke bra, men det er samarbeid. Man trenger bare litt hjelp, og det skader ikke å spørre. Må være åpen og ærlig og si – jeg trenger hjelp. Folk hjelper ikke ellers, forteller Tahir, og referer til både lekene og livet ellers.

Bra arrangement

– Jeg synes arrangementet er veldig bra. Det er nytt og annerledes. Morsomt å få et innblikk i hvordan det er å være blind, og å måtte stole på en ledsager. Det var også moro å få møte Tahir, sier Fredrik, en av de innsatte.

Han forteller at utenom arrangementet er den nye hallen, som åpnet i september, gull verdt. Et sted man kan få løpe, spille ball og koble av.

Les også: Superman, Spiderman og Hulken svever nå i Oslo fengsel

– Det er et sted for oss å lette på trykket, hvor vi kan få ut aggresjon og energi. Her kan vi tenke på andre ting, sier Fredrik.

Rundt 16 lag konkurrerte mot hverandre i hinderløypa, og det var til slutt et lag i røde trøyer som tok en overlegen seier, på tiden 3.52.20. Mellom andre- og tredjeplass var det jevnere.  Der skilte det bare et drøyt sekund.

I tillegg til de innsatte, bestod lagene av ansatte i fengselet og besøkende fra blant annet bystyret og Norges musikkhøgskole.

– Jeg synes de taklet bra å ikke kunne se. Det var bra lagspill fra alle lag. Håper dette kan gi minner for livet, sier Tahir.

Lek og moro

– Dette er en type arrangement jeg synes er kult. Det geniale er at det er uformelt og moro. Lekene er av den typen alle vil like, og en hinderløype der man er blind kan gi mange en ahaopplevelse, forteller Sune Wentzel, Norges frisbee-konge og tidligere deltaker i Mesternes Mester.

Sune deltok i stafetten, og var med på vinnerlaget. Han har også deltatt i Tahirlekene tidligere. I tillegg til å delta i konkurransen, hadde Sune et frisbee-opplegg for de innsatte.

– Idrett skal være moro. Alle er lekne, men man kan fort glemme at man er det. Frisbee er noe man kan leke seg med, og mange har prøvd det før. Jeg har hørt at de spiller en del her, både inne i hallen og ute i gården, forteller Sune.

Les også: Knall åpningsfest på Haugenstua

Han demonstrerte noen triks, samt stilige kast og mottak, som førte til store øyne, gisp og applaus fra de skuende.

– Det er gøy med engasjement. At de prøver å utføre triksene jeg viste dem, er meningen, sier Sune.

Musikkinnslag og dikt

Elever fra en klasse som studerer musikk og helse på Norges musikkhøgskole, spilte både før lekene og i pausen mellom øktene.

– Det har vært veldig inspirerende å være med i dag. Vi var på en fengselsturne før jul, men da hadde vi ikke mulighet til samhandling, sier Hilde, som også deltok i stafetten.

– Jeg hoppet rett ut i det, og var plutselig midt inne i leken. Det var kjempegøy. Jeg var blind, og ble veiledet på runden min, og følte meg helt trygg, fortsetter Hilde.

Også Rønnaug synes dagen i Oslo fengsel var en positiv opplevelse.

– Det er spennende å komme inn i en sånn setting, det er en annen verden. For oss er det godt å se hvordan musikken har en verdi. Flere sang med, det var fint å se. Vi fikk også et musikkønske – Engler i sneen, forteller Rønnaug.

– Da vi var på Ullersmo, stilte en fengselsbetjent oss et spørsmål som har satt spor: Ville du vært nabo med en tidligere innsatt som har fått dette tilbudet, eller en som ikke har fått det? Det gjorde veldig inntrykk på meg, sier Rønnaug.

Under åpningstalen ble det lest opp et dikt – Jeg spurte en gang en sebra.

– Jeg synes diktet passet kjempegodt for anledningen. Det representerer det dagen handler om på en god måte. Som nevnt, er faren for å sprekke alltid der, det gjelder alt, samtidig skal det så lite til for å strekke ut en hånd, sier Vidar.

Les hele diktet lenger opp på siden.
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere