Leker ikke butikk

- Det var aldri målet vårt å få folk på gråten, bedyrer regissør Lee Unkrich.

- Det var aldri målet vårt å få folk på gråten, bedyrer regissør Lee Unkrich. Foto: Foto: Disney

Kinokronene ruller. «Toy Story 3» får også voksne til å snufse som snørrunger.

Klikk på bildet for å forstørre.

«Toy Story» er Pixar-studioets flaggskip. Men i Russland tok serien aldri av. Foto: Foto: Filmweb

Klikk på bildet for å forstørre.

Det ble debatt da Tom Hanks skulle gi stemme til Woody igjen. Foto: Foto: Filmweb

Klikk på bildet for å forstørre.

«Toy Story 3» berømmes fordi den berører evige spørsmål om liv og død. Foto: Foto: Filmweb

Etter «WALL-E» og «Up» flyr John Lasseters Pixar-studio høyt.

Dollarglis

Det meste blir likevel småpenger mot «Toy Story 3» (norgespremiere 27. august). Åpningshelgen i USA spilte den inn 110 millioner dollar.

Allerede har den gravd inn mer enn «Finding Nemo», gullgruva fra 2003. Ikke rart regissør Lee Unkrich (43) sitter på et hotellrom i London og smiler fra krone til øre.

– Jeg er ekstremt lettet, innrømmer han.

– Jeg hadde ingen ambisjoner om å prøve å toppe eneren og toeren. Jeg hadde mer enn nok med ikke å kåle det til. Jeg følte presset fra første dag og hele veien til filmen var ferdig.

Gallionsfigurer

Belønningen er fenomenal mottakelse også i Europa.

«Overlegent,» konkluderer Peter Bradshaw i The Guardian. «Ikke et øyeblikk uten forlystelse, forfriskning eller forundring,» istemmer The Independents Anthony Quinn, som skriver at han snufset som en snørrunge ved teppefall.

Vi gjenopptar historien idet Andy, de sagnomsuste lekenes eier, er 17 og moden for college. Etter en forveksling under gutteromsklareringen blir Woody (Tom Hanks), Buzz (Tim Allen) & Co. donert til en barnehage.

Her begynner det brukbart for dem, men utvikler seg desto verre.

– Disse figurene utgjør flaggskipet vårt. Vi tenkte det ville være interessant å se hvordan de ville reagere når de blir fravokst og ikke lenger trengs, sier Unkrich om bakgrunnen for en runde til.

Forgjengelighet

Ifølge de ivrigste kritikerne er det blitt en film som gjør seg like bra for voksne, fordi den dermed tangerer evige spørsmål om liv og død.

– Det var aldri målet vårt å få folk på gråten, forteller Unkrich.

– Jeg tror det bunner ut i et par-tre ting. For det første berører vi tapt ungdom. For det andre ønsker alle å bli verdsatt og føle at det er en grunn til at man eksisterer. Skikkelsene her gjør ikke det – tvert imot føler de seg stadig mer glemt og forlatt.

– Så, endelig, skjønner de at Andy ennå bryr seg. Når han leker med dem en siste gang, tror jeg det slår an noe dypt i oss.

Hanks-debatt

– Filmen er ikke blitt for voksen?

– Nei, jeg synes ikke det, for de yngste opplever den på en annen måte. Jeg tror de primært identifiserer seg med lekene. Framtida er uviss, og de håper det vil gå dem vel.

– Var det lett å lokke Hanks utpå igjen?

– Ja, og det var fabelaktig å ha ham med på laget. Siden det er gått såpass lenge siden sist, ble det selvfølgelig noen diskusjoner. Mens Tom har brukt kanskje 50 timer av karrieren til å spille Woody, har jeg levd med ham hver dag i åtte år.

Russisk nedtur

– Hvordan forklarer du Pixars enorme framgang?

– Vi vier oss fullt og helt til å fortelle de beste historiene vi kan, samt til å fikse alt som ikke fungerer. Fordelen er måten studioet drives på – fra Lasseter og ned er det kreative mennesker i styringen. «Ingen kompromisser» er filosofien over hele linjen.

– Er det noe sted «Toy Story»-serien ikke har truffet blink?

– Merkelig nok tok den aldri av i Russland. Selv om det sikkert er flere årsaker til det, skal vi huske at landet var et ganske annet i 1995.

Oppfølger

– Blir det en firer?

– Det foreligger ingen planer om å fortsette etter dette. Men vi kommer til å finne måter å holde karakterene i sving på. Vi er faktisk i gang med en snutt som blir forfilm på «Cars 2» neste år, røper Unkrich.

Pixar ruller videre uansett.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.