RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lekket store mengder giftig slam


Entreprenøren Secora er igjen ansvarlig for utslipp av slam i vannoverflaten ved Malmøykalven. Denne gangen skal utslippet skyldes mekanisk svikt i en lekter, ifølge Oslo Havn og Secora. (Arkivfoto: Øystein Dahl Johansen)
Entreprenøren Secora er igjen ansvarlig for utslipp av slam i vannoverflaten ved Malmøykalven. Denne gangen skal utslippet skyldes mekanisk svikt i en lekter, ifølge Oslo Havn og Secora. (Arkivfoto: Øystein Dahl Johansen)
Opp mot 300.000 liter giftig slam har lekket ut ved Malmøykalven etter det som skal være et uhell på en transportlekter fra Secora.

BUNNEFJORDEN: Oslo Havn, som er oppdragsgiver for Secora, er sterkt kritisk til selskapets håndtering av situasjonen.

Lekkasjen skjedde mellom 11. og 14. april, og skyldes en mekanisk svikt i en transportlekter, melder Oslo Havn i en pressemelding.

Fredag 11. april ble det oppdaget et tre til fem centimeters brudd i skroget på en av entreprenørselskapet Secoras transportlektere. Det skal ha blitt iverksatt sikringstiltak på lekteren, som lå ved havn ved dypvannsdeponiet ved Malmøykalven, men dette var ikke tilstrekkelig.

200 til 300 kubikkmeter med slam har nå lekket ut i fjorden, noe som tilsvarer rundt 300.000 liter.

Ble ikke varslet

- Vi ble ikke varslet. Det er vi ikke fornøyd med. Vi mener Secora har gjort feil vurderinger. Nå må vi ha en forsikring om at de legger om systemet og gjør andre risikovurderinger hvis lignende skulle oppstå senere. Vi har bedt Secora om en komplett redegjørelse av situasjonen, sier prosjektleder Torild Jørgensen i prosjekt Ren Oslofjord til NTB.

Sikringstiltakene som ble gjort var blant annet å sveise på nye stållasker og øke trykket i det hydrauliske systemet til maksimum. Lekteren ble så fortøyd ved deponeringslekteren ved deponiet i påvente av arbeidsoppstart mandag.

- Forbedringstiltakene viste seg allikevel ikke å være tilstrekkelige. Mandag var store deler av massene i lekteren lekket ut. Vi understreker at uhellet ble forårsaket av mekanisk svikt, skriver Secora i en forklaring til Oslo Havn.

- En korrekt avgjørelse

Mesteparten av det giftige slammet falt imidlertid ned der det skulle, ifølge Torild Jørgensen.

- Utslippet har i all hovedsak falt ned på deponiet dit det skulle. Entreprenøren redegjorde før helgen at de valgte å la lekteren ligge der istedenfor å begynne å taue den. Det ser ut til å ha vært en korrekt avgjørelse, sier Jørgensen til NTB.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere