*Nettavisen* Nyheter.

Lene og Birger sikter mot stjernene

Birger Johansen og Lene Marthinsen foran en modell av THOR 6. Bildet er tatt ved oppskytingsbasen i Kourou i Fransk Guyana.Foto: Privat

Lene Marthinsen og Birger Johansen fra Nordstrand skal i dag se av gårde den norske satellitten THOR 6. Satellitten skytes opp fra Fransk Guyana.

Klikk på bildet for å forstørre.

Bildeillustrasjon av THOR 6. Illustrasjon:Telenor Satellite Broadcasting

NORDSTRAND/FRANSK GUYANA: Den nye norske satellitten THOR 6 blir skutt opp og satt i drift av Telenor Satellite Broadcasting AS. Dette høyteknologiske prosjektet koster i 1,5 milliarder kroner.

Med værforbehold skal altså den norske satellitten THOR 6 skytes opp i dag, den 29. oktober. For dem som ønsker å følge med på oppskytingen, logg deg inn på www.videocorner.tv

I alt syv nordmenn er på plass i Fransk Guyana i Sør-Amerika for å overvåke forberedelsene og oppskytingen av satellitten.

Sentralt i arbeidet er Lene Marthinsen (33) og Birger Johansen (37) fra Nordstrand.

– Foreløpig har forberedelsene gått utrolig smertefritt. Det har ikke vært noen problemer, forteller Lene Marthinsen og Birger Johansen på telefon fra oppskytingsbasen.

I en drøy måned har et teknisk team av ingeniører forberedt oppskytingen på basen i Kourou, Fransk Guyana.

– Satellitten ble sendt fra Frankrike hvor den er produsert. Etter at den ankommer oppskytingsbasen må vi teste at den ikke har blitt skadet under transporten, forteller satellittingeniør Birger Johansen.

Det er en møysommelig og langsom prosess. Satellitten tåler ikke å stå ute i vanlig luft, den må stå i rene haller med riktig luftsammensetning og temperatur.

– Det er også en lang og farlig prosess å fylle satellitten med drivstoff, for så å heise den på toppen av raketten, forteller Johansen.

TV-signaler

Det var i september at THOR 6 ankom oppskytningsbasen i jungelen i Sør-Amerika. Satellitten skal forsyne over fem millioner husstander i Europa med TV-signaler. THOR 6 skal erstatte THOR III-satellitten som skal "pensjoneres" i 2010. THOR 6 vil ha en levetid på 15 år.

– Satellitten lastes med drivstoff som holder den på plass. Drivstoffet holder i 15 år, forklarer Lene Marthinsen.

En satellitt pensjoneres med andre ord når den går tom for drivstoff. Når en satellitt pensjoneres skyves den lenger ut i verdensrommet.

– Den skyves inn i banen som kalles gravplassbanen. Det er der satellitter går for å dø, forteller Johansen.

THOR 6 skal gå i den såkalte geostasjonære banen, og vil sveve 36.000 kilometer over jorden.

– Den vil være rett over ekvator, på 1 grad vest, opplyser Johansen.

THOR 6 skal forsyne TV-signaler til de nordiske landene samt en rekke land i sentral- og Øst-Europa. Satellitten har over tre ganger så stor kapasitet som THOR III.

Tre års arbeid

Nå ser duoen frem til oppskytingen.

– Oppskytingen er jo selve høydepunktet for alle som jobber med satellitter, det er alltid veldig spennende, sier Lene Marthinsen.

Både hun og Birger Johansen var med på oppskytingen av THOR 5 som foregikk i Kasakhstan.

– Oppskytingen er nervepirrende, men det går som regel bra, sier Marthinsen, selv om hun kan opplyse om at hun akkurat var med på en oppskyting i Kina som ikke gikk så bra.

I dagene frem mot den store dagen er det mange ting som skal på plass.

– Telenor skal overse alt og passe på at alt går riktig for seg. Så er det generalprøve for oppskytingen, forteller Birger Johansen og legger til:

– Oppskytingen markerer slutten på tre års hardt arbeid.

Med værforbehold skal altså den norske satellitten THOR 6 skytes opp i dag, den 29. oktober, i tidsrommet 21.00 - 22.40 norsk tid. For dem som ønsker å følge med på oppskytingen, logg deg inn på www.videocorner.tv

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.