RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lesehester stormet nazibunker under Oslo


BUNKERMENTALITET: Folk venter spent på å få komme inn i bunkeren under Oslo handelsgym mens skolens pensjonerte historielektor Øyvind Skarlund (t.v.) forklarer litt om hva de har i vente. Foto: Tarjei Kidd Olsen
BUNKERMENTALITET: Folk venter spent på å få komme inn i bunkeren under Oslo handelsgym mens skolens pensjonerte historielektor Øyvind Skarlund (t.v.) forklarer litt om hva de har i vente. Foto: Tarjei Kidd Olsen
En ny krimbok om nazistenes bunkere og mulige tunneler i Vika, førte til at Terbovens førerbunker under Oslo handelsgym ble inntatt av over 80 lesehester, en krimforfatter og andre interesserte onsdag kveld.

VIKA: Eystein Hanssen fra Nordstrand er forfatteren av fire krimromaner, inkludert Åtseldyr (2013) som tar for seg skumle hendelser i nazibunkerne under bakken i Vika, og i tyskernes hemmelige flukttunneler som i følge mytene strekker seg mellom bunkerne.

En av karakterene i boken, en historiker og ekspert på nazibunkere og tunneler i området, er delvis basert på Øyvind Skarlund. Den tidligere historielektoren på Oslo handelsgym (OHG) kan mye om nettopp disse temaene og var en av Hanssens rådgivere i skriveprosessen.

Skarlund tar noen ganger med seg grupper med interesserte på omvisning i rikskommisær Josef Terbovens førerbunker under OHG. Nå gikk han sammen med Hanssen om å tilby en “krimguiding”, med et historisk seminar og en påfølgende omvisning i selve bunkeren.

Og interessen lot ikke vente på seg. Mange som hadde lest boken, ønsket å oppleve ett av åstedene i boken, og snart hadde andre entusiaster hengt seg på.

– Ukjent del av Oslo

Hele 82 mennesker trappet derfor opp utenfor OHG – så mange at bunkeren måtte besøkes i to puljer for at det ikke skulle bli for trangt. Det er nemlig ikke hver dag at bunkeren åpnes for allmenheten, og de besøkende så ut til å sette stor pris på muligheten.

– Dette er en del av historien som jeg ikke kjenner så veldig godt. For meg er det en ukjent del av Oslo, og omvisningen er en fin måte å oppdage mer om både Oslos og Norges historie på, synes Nina Hui, som bor på Rosenhoff.

Først var det seminar med tidligere historielektor Skarlund, som blant annet forklarte at skolen var nazistenes militære hovedkvarter under mye av krigen; stedet hvor 300.000 soldater skulle dirigeres fra hvis hovedkvarteret på Lillehammer ble bombet. Og at rikskommisær Terboven flyttet ditt i 1945, antageligvis på grunn av den bombesikre bunkeren.

Ikke minst fikk vi høre hvordan Terboven forlot OHG, spilte en runde med bordtennis med sekretæren sin på Skaugum gård, drakk seg full, satte seg selv på en kasse med 50 kilo med dynamitt, tente en lang lunte, og sprengte seg selv i luften like før kapitulasjonen trådte i kraft ved midnatt 8. mai.

Nazi-sjefens askebeger

Selve bunkeren hadde blant annet tilfluktsrom, førstehjelpstasjon, garderober og latriner. I den bombesikre delen var det kommunikasjonsrom, radiosendere, matvarelagre, vannbeholdere, feltsenger og mer. I dag huser rommene en utstilling av tyske artefakter, alt fra våpen til uniformer, naziflagg og aviser, og ikke minst Terbovens telefon, paradedolk og askebeger.

– Det er spesielt å få muligheten til å se en bunker fra krigen som normalt ikke er tilgjengelig for et vanlig publikum, sier Jørgen Widing fra Bestum, som for tiden bor på Skedsmokorset.

– Å se hvordan de hadde det, synes jeg er ganske spennende, legger Widing til, stående ved en vegg med truende geværer som en gang har tilhørt okkupasjonsmakten.
Men alle får altså ikke plass i bunkeren samtidig. Mens pulje nummer en blir vist rundt av Skarlund, tar krimbokforfatter Eystein Hanssen med resten på tur i området.

"Hemmelige" bunkre

Det skjuler seg nemlig hele fem bunkere under bakkenivå mellom OHG og Ruseløkka skole, altså innenfor en strekning på noen hundre meter: førerbunkeren under OHG, en bunker under Scandic hotel (tidligere KNA hotellet), to bunkere under Cort Adelers gate (14/16 og 33), og en under Ruseløkka skole.

Bunkerne hadde ulike funksjoner. En, under Cort Adelers gate 33, ble for eksempel brukt til å avlytte norske radiotransmisjoner fra motstandsbevegelsen, i følge Eystein Hansen. Og i alle fall noen av bunkerne kan altså være forbundet med hverandre av hemmelige tunneler, etter sigende gravd ut av ulykksalige russiske krigsfanger.

Snart vet vi kanskje enda mer om Vikas underjordiske hemmeligheter. Om ikke lenge gjennomføres seismiske undersøkelser for å se om det finnes en tunnel mellom bunkersene under OHG og Scandic hotel. Gjør det det, er det ikke umulig at flere tunneler vil gi slipp på sine mørke hemmeligheter i årene som kommer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere