RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lesekompis = leselyst


Lesekompis på Bogstad skole har blitt et populært tilbud og nå er det ventelister. FOTO: ELISABETH C. WANG
Lesekompis på Bogstad skole har blitt et populært tilbud og nå er det ventelister. FOTO: ELISABETH C. WANG
Seks pensjonister fra Røa eldresenter, ti elever fra Bogstad skole, en god bok og en forskningsbasert metode fra New Zealand. Jacob (11) er strålende fornøyd.

BOGSTAD: Jeg lærte metoden da jeg studerte i Australia, og brukte den selv i praksis. Det var lærerikt å se hvordan skolen brukte ressursene fra nabolaget. Dette er nå fem år siden, men jeg har siden den gang hatt lyst til å samarbeide med et eldresenter. Riktig eldresenter følte jeg jeg fant da jeg så «Norske Talenter» og rap-gruppa Røa eldresenter, smiler ressurslærer på 3. og 4. trinn, Sandra Nielsen.

Metoden PPP setter fokus på positive leseopplevelser for å øke leseferdighetene og leselysten.

Den baserer seg på forskning om at barn lærer å lese av å gjøre feil, og man gir dem tid og mulighet til å løse problemene selv. Det gis hint ut fra feil som gjøres og man roser og oppmuntrer mye, sier Nielsen.

Skjedd noe med leselysten

I et de mindre klasserommene på Bogstad skole har pensjonist Arne Finborud og Jacob (11) akkurat startet med dagens lesing. Boken «Angkor-mysteriet» av Bjørn Sortland har Finborud og Jacob allerede kommet godt i gang med. Det er den tredje boken de leser etter oppstarten i fjor høst.

Jeg føler definitivt at det har skjedd noe med leselysten til Jacob etter at lesekompis-prosjektet ble satt i gang. Det tror jeg også han føler selv, sier Nielsen.

Jeg byttet en av julegavene inn i en bok jeg hadde lyst på. Det var «Rapport fra nr. 24» om Gunnar Sønsteby. Den synes jeg er veldig spennende, sier Jacob fornøyd.

Og som du vet var jeg fire år da frigjøringen kom, så det er ikke så lenge siden, smiler Finborud.

Mye ros

To ganger i uken, cirka en halv time hver gang, møtes Arne og Jacob på Bogstad skole. Jacob leser høyt mens Arne følger med og gir små hint og tilbakemeldinger underveis. Og ros, ja det er det i følge Jacob mye av.

Vi har det gøy sammen og jeg lærer mye. Arne har god tid og jeg gleder meg til hver gang vi skal møtes, sier Jacob.

Det var jo nettopp på Jacobs alder jeg oppdaget gleden ved bøker og den fantasiverdenen man kunne begi seg ut i. Det er noe jeg hadde et sterkt ønske om å bringe videre og der tror jeg vi er på god vei.

Jacob begynner å lese høyt fra kapittelet de er kommet til. Etter en liten stund er Finborud der med en aldri så liten kommentar.

Du leser som en prest Jacob, i alle fall som en klokker, sier Finborud med en lurt smil i munnviken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere