RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Leselyst i Søndre Nordstrand

Speilsalen på Hauketo skole var fylt av elever fra flere skoler i Søndre Nordstrand da lesefestivalen "Ta en bit av boka" åpnet den 4. april. Målet med festivalen er å skape større leseinteresse blant ungdom.

Hauketo: Det er første gang det arrangeres en egen lesefestival i Søndre Nordstrand, og med maks antall påmeldte til alle seminarer og foredrag tegner festivalen til å bli en suksess.

Forfatterbesøk

Tanken bak denne festivalen er å få skoleungdom til å bli mer interessert i lesing og språk generelt, sier Elin Hermansen ved Deichmanske bibliotek på Holmlia. Under markeringen på Hauketo skole sist tirsdag var det leder i Kultur- og oppvekstkomiteen, Liv Jorun Varkold Eriksen, som stod for den offisielle åpningen. Hun holdt en lengre tale for ungdommen om bøker, lesing og de mulighetene man har gjennom språket.

Man får en bit av boka gjennom denne festivalen. Ta en bit av boka, ta flere biter av boka eller ta en bit av flere bøker, oppfordret hun og overlot talerstolen til forfatterne. Eriksen oppfordret også sterkt til å bidra til å opprettholde bibliotekene gjennom å benytte seg av tilbudene der. Dansere fra stykket "Izzat" og den lokale sangeren Rex stod for elevunderholdningen, mens den britiske forfatteren Aidan Chambers takket raskt for at han fikk komme til festivalen.

Kebab-norsk

Svenske Jonas Hassen Khemiri var imidlertid ikke like rask. Han avsluttet festivalåpningen med et langt foredrag som så ut til å fenge tilhørerne i høy grad. Med sin uhøytidelige stil og bruk av eksempler fra ungdomsskoleelevers verden sørget han mest sannsynlig for enda flere lesere av hans kritikerroste roman "Et øye rødt".

Khemiri tok for seg det å være innvandrer og bruk av et såkalt "innvandrerspråk" og om språkets makt generelt. Hjemme i Sverige har han mottatt flere brev fra rasister etter han gav ut sin bok hvor hovedpersonen hele tiden snakker gebrokkent. Khemiri blir paradoksalt nok beskyldt for å ikke kunne snakke rent svensk og bedt om å dra tilbake dit han kommer fra, til tross for at han er født i Sverige og har svensk mor.

Lesefestivalen 2006 er et samarbeid mellom Hauketo skole, Deichmanske bibliotek og Holmlia skole, og betegnes av arrangørene som "en gedigen fest for boka".

Festivalen er rettet mot elever og lærere ved skolene i bydelen, samt bibliotekarer fra hele Oslo og omegn, sier Elin Hermansen. Hun ønsker seg en bevisstgjøring rundt ulike måter å bruke språket på.

Vi får blant annet besøk av forfatteren Andreas Østby som har innført begrepet "kebab-norsk" som en betegnelse på en rekke slangord som har oppstått blant ungdom med innvandrerbakgrunn, forteller Hermansen.

Andre forfattere som gjester festivalen er Ruben Eliassen, Anne Berit Aspås og Eirik Newth.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere