Leser som aldri før

Torkel (12), Malin (11), Mari (10) og Sander (10) fant alle noe de likte på Verdens bokdag, som markeres i over 100 land. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Torkel (12), Malin (11), Mari (10) og Sander (10) fant alle noe de likte på Verdens bokdag, som markeres i over 100 land. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Utlånsrekord på biblioteket og kamp rundt bokbyttebordene sier sitt. Kjelsås-elevene leser som aldri før.

Torkel (12), Malin (11), Mari (10) og Sander (10) fant alle noe de likte på Verdens bokdag, som markeres i over 100 land. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Erlend (6), Torkild (7) og Siren (7) syns det er spennende å bytte bøker.

KJELSÅS: I anledning «Verdens Bokdag» torsdag 23. april arrangerte Kjelsås skole en storstilt bokbyttedag for hele skolen. Ved å ta med en eller flere bøker hjemmefra som de allerede hadde lest, kunne elevene bytte til seg «nye» bøker.

Dørene til samlingssalen åpnes og inn strømmer førsteklassinger i stort antall. Med konsentrerte øyne kaster ivrige hender seg over Disney-bøker, hestebøker, science fiction og Leseløver.

- Det er veldig bra med bokdag, for da kan vi få andre bøker, sier førsteklassingen Erlend (6), som har byttet inn en robotbok og en om fotball, og håper å finne en kul bok med bilder av «sverd og sånn».

- Her er det massevis av bøker! Men bildebøker er best, sier han.

Klassekamerat Torkild på sju er ikke helt fornøyd med utvalget.

- Jeg liker best Ringenes Herre og krim, men det er det ikke her, konstaterer han etter en rask runde.

Bok til alle

Kjelsås har markert verdens bokdag i fem år, og utvalget har aldri vært større, ifølge lærer og bibliotekansvarlig Anne Lise Egenæs.

Sammenfallende med bokdagen arrangerer Oslos største barneskole også «norskdag» for alle trinn.

- Skolen fylles av bøker denne dagen - boka er i fokus, sier avdelingsleder Nina Sæthre entusiastisk. Førsteklassingene har vært hos sine faddere i fjerdeklasse, og de har lest for hverandre.

I forkant av bokdagen deltok 6. og 7.-klassingene på «Bok til alle», et prosjekt i samarbeid med bokhandlerforeningen, som gi en gratis bok til elevene.

- Både i undervisningene og på biblioteket prøver vi å finne bøker som er tilpasset hver enkelt elevs lesenivå. Når elevene får lese tilpassede tekster øker interessen, det ser vi ikke minst på interessen for biblioteket, sier Egenæs.

På skolebiblioteket på Kjelsås steg utlånet med 3331 bøker fra 2007 til 2008, til rekordhøye 15.839 bøker i fjor. - Og allerede nå går det mot ny rekord i år, sier Egenæs.

Torkel (12), Sander (10), Malin (11) og Mari (10) er glad for at de får lese mye på skolen. Og de er klare på hva som er favorittemaer.

- Spenning. Fantasy. Krim. Humor, kommer det kontant fra de fire.

- Vi leser bøker minst to timer i uka på skolen. Det er det vanlige. Av og til leser vi mer, sier Sander.

- Jeg vet ikke helt hvor mange bøker jeg leser i løpet av et år, men jeg leser mest tykke bøker, forteller Torkel.

Malin på sin side må trekke frem Harry Potter-bøkene som den største favoritten. - JK Rowling er en god forfatter!


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.