Gå til sidens hovedinnhold

Lett å kjøpe øl i Nordre Aker

75 prosent av dagligvarebutikkene i Nordre Aker selger alkohol til mindreårige. - Svært skuffende, sier Siri Børs-Lind, leder i Oslo Juvente.

Nordre Aker: Ungdomsorganisasjonen Juvente og Nordre Aker Budstikke dro ut for å teste hvor godt dagligvarebutikkene i bydelen overholder alkohollovgivningen.

Dobbeltsjekk

Vi dobbeltestet åtte av de største butikkjedene, fordelt over hele bydelen. Testen foregikk på den måten at Juventes to 15 år gamle testkjøpere, Aurora og Silje, ble sendt inn hver for seg og prøvde å kjøpe en six-pack øl sammen med en annen vare; godteri, potetgull eller lignende. Jentene skulle, dersom det var mulig, oppsøke forskjellige kasserere.

Realistisk test

- Vi legger vekt på at kontrollene våre skal gjennomføres så realistisk som mulig, sier leder i Oslo Juvente, Siri Børs-Lind (17), som selv bor på Kringsjå.

- Vi bruker ungdom som er 16 år eller yngre, og prøver ikke på noen måte å få dem til å fremstå eldre enn de er. De går i klær de bruker til daglig, og blir ikke sminket for å virke eldre. Kontrollørene får også beskjed om å oppføre seg som helt vanlige ungdommer, og aldri forsøke å lure personen i kassa. Blir de spurt om legitimasjon skal de svare "nei, det har jeg ikke", og ikke komme med bortforklaringer. Blir de da nektet salg skal de akseptere dette og forlate butikken, forklarer Børs-Lind.

Seks av åtte

Vår test, som ble utført fredag ettermiddag i forrige uke, avdekket at minst én av de to testkjøperne fikk kjøpt øl uten spørsmål om legitimasjon i seks av de åtte butikkene vi kontrollerte.De eneste butikkene som fullt ut bestod testen var ICA Supermarked på Ullevaal Stadion og Kiwi på Grefsen. Her ble begge de 15 år gamle jentene bedt om å fremvise legitimasjon, noe de ikke hadde, og ble nektet å kjøpe øl.
Skuffet

- Nordre Aker skårer utvilsomt dårligere enn resten av byen (44 prosent). Dette er skuffende i forhold til fokuset som har vært på alkohol blant ungdom i bydelen og problemer rundt dette i det siste. Man vet at lett tilgjenglighet fører til økt forbruk, og kontrollen vår viser jo at det er lett å få tak i alkohol i bydelen, selv om du er mindreårig. En viktig grunn til at man har problemer med hjemmealene-fester som tar av og ungdom som drikker seg bevisstløse kan utvilsomt være at butikkene tydeligvis ikke tar loven på alvor, sier Børs-Lind.

- Denne testen viser at ungdom har stor sjanse for å få kjøpt øl dersom de er to sammen som begge prøver å kjøpe. Men i og med at ingen av butikkene i denne testen solgte til begge testkjøperne samtidig, viser det at det er stor forskjell mellom de ulike kassererne i hver enkelt butikk.

Reklame

NÅ: Black Friday-pris på Garmin-favoritten fenix 5 Plus