RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lett aften i vente for musikkelskere

Søndag trommer Nordstrand Huskonserter sammen til et arrangement som musikkelskere vet å få med seg. Og det er selvfølgelig i Nordstrandhuset det skjer.

NORDSTRAND: Det er lenge siden vi presenterte en huskonsert under tittelen "Lett aften", sier Tor Guttu i Nordstrand Huskonserter. Vi må helt tilbake til 1983. På den annen side er huskonsertaftenene aldri tunge. Fra dem går man hjem som et hyggeligere og bedre menneske enn da man kom . . .
Takk, nå klarer det seg med tekstreklame for denne gang. Men hva ligger det så i tittelen?
11 opphavsmenn.
? ? ? Ja, vi presenterer musikk av 11 komponister og arrangører. Det betyr variasjon, og variatio delectat, vet du forandring fryder. Og når dette skal avvikles både musikalsk og verbalt innenfor omtrent 2 x 45 minutter, så må det jo bli kortere ting. Jo, lett aften garantert! men lødig, naturligvis. Og da mener jeg lødig i den betydning ordet skal ha: "gedigen, verdifull, kvalitetspreget". Mange unge mennesker tror det betyr "slibrig, vovet, på kanten", sannsynligvis på grunn av et visst fjernsynsprogram fra Tromsø. . .
- Men bare småtteri i halvannen time?
Vi har jo vår tradisjonelle pause, og et hovedverk har vi riktignok også: Mozarts fiolinsonate i B-dur, KV 454; noen og tyve minutter går med til den. Mozart må være med ved alle huskonsertene i jubileumsåret. Verket innleder konserten søndag og fremføres av fiolinisten Baard Winther Andersen og pianisten Jesper Holmkvist Svenssen. Baard kjenner vi godt fra før, mens Jesper er debutant hos oss.
Men med denne sonaten først, så blir det jo relativt enda mindre tid til de ti andre opphavsmennene.
Riktig, men hør nå disse navnene i den rekkefølgen de kommer: Henry Purcell, Felix Mendelssohn, Halfdan Kjerulf, Robert Schumann, Purcell igjen, Otto Nicolai, Per Winge. Det dreier seg hele tiden om duetter, og de som lar oss høre dem, er operaveteranene Toril Carlsen og Ingeborg Marie Brekke, med Helge Evju ved flygelet. Så kommer Baard og Jesper til slutt med en rekke hvor komponistnavnene alene lyder som musikk: Manuel de Falla, Fritz Kreisler, Enrique Granados og Béla Bartók stikkord: spansk, sigøynersk og rumensk.
Og virtuost, vel?
Ja, det også. Og så må det nevnes at når Baard og Jesper opptrer sammen, så skjer det som oftest under navnet "Parlanduo", altså duoen som også er "parlando" talende. De skal altså si et og annet, og det kan vel være at også sangerne har noe de skal ha sagt om det de skal synge.
Ingen kåsør denne gangen, da.
Det står et navn på plakaten og programmet, og han har lovet å komme.
Konserten begynner i Nordstrandhuset søndag kl. 19.00.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere