*Nettavisen* Nyheter.

Lett som en lek å være sunn

LEK OG MORO MED HØYT AKTIVITETSNIVÅ: Barn og voksne i gruppen får være med på alt fra spill, til hinderløype, potetløp og lek med ball. Foto: Foto: Linn Husby

Helsestasjonen i Bydel Østensjø har startet et nytt prosjekt som skal holde barn sunne og aktive.

BOGERUD: – Jeg var litt redd for å ha fokus på dette, men fordelen er at han er såpass liten at han ikke skjønner hva han er med på, sier mammaen til Magnus på 4 år, Lene Strøm-Larsen.Hun og sønnen og de andre foreldrene med barna er med på prosjektet i Bydel Østensjø kalt «Snu i tide», som fokuserer på sunne livsstilsvalg blant barn og unge.

– Ofte er det mer vi andre som trenger å bli sparket ut i aktivitet da, sier mamma Strøm-Larsen ærlig.

Forebygge fedme

Helsedirektoratet kom i fjor med nye retningslinjer for å forebygge fedme og overvekt hos norske barn og unge, basert på studier som viser en økende tendens til dette i Norge, i likhet med i USA og i Europa. Med dette som utgangspunkt begynte helsestasjonen i Østensjø å se på hva de konkret kunne gjøre

– Istedenfor å klø oss i hodet og si «hva skal vi gjøre?», så har vi søkt prosjektmidler til et konkret tiltak og satt dette i gang, sier prosjektleder og fysioterapeut ved Helsestasjonen Østensjø, Nina Kjærnes.

Hun er usikker på om bydelen er den eneste som har et slikt tiltak i Oslo, men sier at hun ikke har hørt om andre som gjør noe liknende.

– Formålet er at barna skal holde seg sunne og aktive, med fokus på de riktige livsstilsvalgene, forteller Kjærnes.

Fint signal

Bevisstgjøring rundt kosthold, det er foreldrene enige i at man trenger en gang iblant.

– Dette har vært en oppfrisker av den gamle kunnskapen, og minnet oss på lure grep for å unngå for mye sukker i hverdagen og å få opp aktivitetsnivået, sier mamma Gosia Zych om tiltaket og legger til:

– Alle mammaer er jo glade når de ser at barna deres spiser godt. Men dette var et fint signal å få fra skolehelsetjenesten, for nå er det stopp, sier hun, som også forteller at sønnen på ingen måte spiser mye godteri, men heller spiser for mye enkelte ganger.

For lite mat på skolen

Nok mat på skolen slik at sulten ikke blir så stor når det nærmer seg skoleslutt, er et av tipsene som oppleves som gode.

– Det bør være likt antall timer mellom måltidene, også på skolen. Nå passer vi på at det ikke går for lang tid mellom hvert måltid, og så spiser han heller mindre måltider oftere. Vi har også byttet ut saften med vann, sier Zych.

Nå er sønnen aktiv i både fotball og svømming i tillegg til aktivitetsdagen hver onsdag, som er en del av dette «Snu i tide»-prosjektet.

Dette er den første gruppen i bydelen som gjennomføres, men prosjektet videreføres til nye 4-åringer og 9-åringer fra høsten av.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.