*Nettavisen* Nyheter.

Lettede naboer i Eckerbergsgate

Tore Neppelberg og Ingmar Hemsen representerer alle naboene som nå gleder seg over at det ikke skal rives og bygges nytt leilighetskompleks i Eckerbergsgate. De håper dette betyr slutten for slik spekulasjon.

Eckerbergsgate 22 skal ikke rives og erstattes av en blokk med leiligheter. Naboene Ingemar Hemsen og Tore Neppelberg håper strøket blir vernet mot slike planer.

ECKERSBERGGATE: Tore Neppelberg har bodd på Frogner i 20 år. Nå bor han i Gyldenløves gate 39, en staselig bygning han og de andre eierne har brukt adskillig tid, penger og kjærlighet på å sette i stand. Neppelberg er svært glad i dette strøket.

Han er ikke veldig glad i å fremstå som agitator. Men for denne saken har han tidligere valgt å møte i Åpen halvtime i Bydelsutvalget, han har vært med på å organisere en samlet protest fra samtlige sameier i området. Bystyret har kommet naboene i møte, og overkjørt Plan og Bygningsetaten. Det er han svært fornøyd med.

Vi har allerede fått ett nytt leilighetskompleks som naboer. I Eckerbergsgate 24 er det bygd med enorm utnyttingsgrad, og uten strøkstilpasning. Der rev de riktignok et bygg uten stor arkitektonisk verdi, men det må være lov å si at strøkstilpasningen er liten. enda et slikt bygg ved siden av ville vært ødeleggende, sier Tore Neppelberg, og får støtte av Ingemar Hemsen som også bor rett ved.

Vært skremt

Lokalavisen møter de to naboene hjemme hos Neppelberg. Her er det høyt under taket, og mange lekre interiørdetaljer. Ingenting er overlatt tilfeldighetene, verken utvendig eller innvendig.

Vi som bor i dette området har brukt mange titalls millioner på å ivareta eiendommene både utvendig ig innvendig. Vi fryder oss over arkitekturen, og finner glede i å holde eiendommene i stand. Derfor synes vi det ille at Oslo kommune, ved Plan og Bygningsetaten, ønsker å åpne opp for riving av en staselig bygård, for å gi plass til et nytt boligkompleks. Argumetasjonen som har vært benyttet kan brukes på hver eneste en av gårdene i strøket her på Frogner. Vi har vært skremt, ingen tvil om det, sier Neppelberg og Hemsen.

Etter Bystyrets vedtok å forkaste forslaget til endret reguleringsplan, føler de seg lettet. Det kan ikke være slik at en kan selge en eiendom for 20 millioner kroner, kjøpe en annen i nabolaget for 13 millioner, for deretter å rive for å tjene enda flere millioner på å bygge nytt.

Eieren av Eckerbergsgate 22 har åpenbart innsett at det ikke blir riving. I sommer har vi med glede sett at uteområdet er asfaltert og stensatt. Det er satt inn nye vinduer, og alt handler åpenbart om restaurering og oppgradering, ikke riving. Det gleder oss svært, sier de to.

Det som likevel gleder aller mest er at Bystyret har bedt Byrådet om å igangsette et arbeid med sikte på en eventuell omregulering av eiendommen med omkringliggende areal til bevaring.

Fornuftig

Dette strøket fortjener å bli tatt vare på. Om du reiser rundt i Europa, ser du hvor viktig bygninger fra denne perioden er. Fasadene i Oslo er ikke så vakre som dem du finner i mange andre storbyer, men det er disse vi har, og de bør ivaretas for fremtidige generasjoner. Det skal bli spennende å se hva Byrådet mener med "omkringliggende areal". Vi vil jo mene at store deler av Frogners villabebyggelse bør bevares, sier de to.

De mener ikke at fredning nødvendigivs er riktig, det kan sette for sterke begrensninger. Men de håper på positiv dialog med både politikere og fagmyndigheter i Oslo kommune.

18 bygårder var med å protestere mot rivingen. Vi skal nå informere samtlige om vedtaket i Bystyret. Det er mange som blir glade, avslutter de to.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag