RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lettere å komme hjem

nn I dagens avis forteller vi om et prosjekt Østensjø bydel har med Ullevål Universitetssykehus om tilrettelegging for folk når de kommer hjem etter sykehusopphold. En eldre mann på Oppsal har hatt slag. Riktignok trenger han behandling en stund, men målet er selvfølgelig at han skal komme hjem igjen. Og der skal han helst fungere bra. Men hvordan er boligen hans i forhold til hva kroppen klarer? Kan han klare seg i leiligheten til Oppsal, hvordan tror han det vil gå hjemme og er det noe som må gjøres for at både han og kona hans kan fungere sammen i hverdagen?

nnProsjektet går ut på at kort tid etter at den slagrammede har kommet seg såpass at han kan dra på besøk til sitt hjemme, starter en prosess for å tilrettelegge slik at han kan fungere med en gang han skal ha hverdagen sin. Han har med seg spesialister fra sykehuset og hjemmetjenesten i Østensjø bydel kommer også.

nnVel hjemme blir det gått detaljert gjennom hele boligen. Hva må gjøres for at han kan fungere? Store og små detaljer blir nøye gjennomgått og notert. Det kan være så enkle ting som å få et håndtak på badet slik at han kan komme seg i dusjen. Sofaen er for lav for at han kan komme seg opp slik at den må bygegs opp og så videre

nnMens den gamle mannen fortsetter sitt sykehusopphold, blir leiligheten hans på Oppsal tilrettelagt, og den dagen han forlater sykehuset og er klar for å flytte hjem igjen, er det nødvendige gjort.

nnOg resultatet? Jo, mannen kommer til en bolig hvor han kan fungere. Selvfølgelig flott, men noe annet som prosjektet tar for seg, og som kanskje er vel så viktig; den gamle mannen behøver ikke å gå på sykehuset og tenke på om han vil klare seg hjemme. Undersøkelser som er gjort, viser at tidlig besøk hjemme og gjennomgang av nødvendige detaljer, gjør pasienten tryggere. Og nettopp det kan kanskje være minst like viktig som å få ordnet de praktiske detaljene. Han behøver ikke fundere på om han vil få en grei hverdag.

nnI prosjektet som vi skriver om i dagens avis, er det slagrammede som tidlig får hjelp. Dette burde gjelde alle som trenger tilrettelegging etter sykehusopphold. For nettopp det å være tidlig ute med forberedelsene, vil gjøre alt fysisk enklere, og ikke minst slipper den syke å gruble. Nettopp å tilrettelegge rent mentalt, kan kanskje i noen tilfeller være med på å bli fortere frisk. For som vi vel alle har erfart, føler vi oss fysisk sterkere om vi ikke har noe som kverner rundt inne i hodet.Undersøkelser som er gjort, viser at tidlig besøk hjemme og gjennomgang av nødvendige detaljer, gjør pasienten tryggere

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere