RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lettere å spesialisere


Byråd Sylvi Listhaug tror også på mer spesialiserte sykehjem. Foto: Karl A. Kjelstrup
Byråd Sylvi Listhaug tror også på mer spesialiserte sykehjem. Foto: Karl A. Kjelstrup
- Sykehjemsetaten skal gjøre det lettere å spesialisere sykehjemmene, sier byråd for velferd og sos- iale tjenester, Sylvi Listhaug (Frp).

NORDRE AKER: I forrige uke intervjuet Nordre Aker Budstikke styreleder ved Grefsenhjemmet, Magne Roland, som var oppgitt over at sykehjemmene nærmest fungerer som oppbevaringsplasser for alle typer diagnoser, uten at hjemmene har nødvendig kompetanse for å gi et tilfredsstillende tilbud - til blant annet eldre, psykiatriske pleiepasienter.

Roland mener satsing på spesialisering av sykehjemmene kan bidra til at alle eldre får den oppfølging og pleie de har krav på, uansett diagnose.

- En av grunnene til at sykehjemsetaten ble opprettet var for lettere å kunne spesialisere de forskjellige sykehjemmene. I Oslo i dag finnes 67 spesialplasser for eldre psykiatriske pleiepasienter, i tillegg til muligheten til å kjøpe plasser på Skaar sykehjem utenfor Oslo. Men vi vil vurdere behovet for at dette tilbudet må styrkes , sier byråd for velferd og sosiale tjenester, Sylvi Listhaug (Frp).

Hun er enig med Roland i at eldrepsykiatrien er underprioritert.

- Den statlige opptrappingsplanen for pyskisk helse gjelder ikke de over 67 år, som således faller utenfor. Men det er i utgangspunktet de statlige sykehusene (les: andrelinjetjenesten) som er ansvarlig for selve behandlingen av også de eldste psykiatripasientene - et system som ikke alltid fungerer. Byrådsavdelingen vil fremover jobbe for å få til et bedre samarbeid mellom førstelinjetjenesten (kommunen) og spesialisttjenesten (sykehusene) også når det gjelder eldrepsykiatri, sier Listhaug.

- Det bør være mulig å få til et bedre samarbeid mellom sykehusene og kommunen for eldrepsykiatri. Samarbeidet om yngre psykiatriske pasienter har blitt bedre, sier Listhaug.

- Det er kommunene selv som har styringskontrollen på sykehjemmene. Det vil snart bli lagt frem en ny omsorgsmelding fra byrådet. Jeg kan nå ikke røpe innholdet i denne, siden meldingen fortsatt er til behandling. Men både byrådsavdeling og sykehjemsetaten lytter til bydelene og de forskjellige innspillene, sier Listhaug.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere