*Nettavisen* Nyheter.

Lettere å velge

LEDER, MANDAG 14. SEPTEMBER 2009:

Det er et historisk valg i Oslo som nå er i gang. Og da tenker vi ikke på banebrytende saker som har kommet opp under selve valgkampen. Vi snakker om at for første gang i manns minne har valglokalene i hovedstaden også vært åpne på en søndag. På dette området har Oslo ligget etter. I andre kommuner har søndagsåpne valglokaler vært regelen. Særlig utenfor byene. Et av argumentene var nettopp det store antall ukependlere som forlot hjemkommunen for å jobbe andre steder før valglokalene åpnet mandag.

I Oslo har dette med søndagsåpne valglokaler blitt en politisk sak. Høyresiden mener det er alt for dyrt å holde lokalene åpne en ekstra dag. Venstresiden mener at det er lettest for velgere med frie yrker å ta seg fri for å få stemt en mandag, og at søndagsstengte valglokaler derfor favoriserer høyresiden. De tradisjonelle «sliterne» som har pleid å tilhøre venstresidens velgere kommer ikke fra like lett.

Nå skal det sies at muligheten og tilgjengeligheten for å forhåndsstemme i hele fem uker før valget gjør at diskusjonen om søndagsåpne valglokaler ikke føles like akutt. Ved dette valget slo forhåndsstemmingen alle rekorder. Over 700.000, rundt 2o prosent av de stemmeberettigede, hadde stemt senest i løpet av fredag. Det er en økning på over 200.000 i forhold til sist, og viser klart sammenhengen mellom tilgjengelighet for å avgi sin stemme og valgdeltagelsen.

Mange er det fortsatt som venter til de får vurdert partiene i valgkampen, men for de som for lengst har bestemt seg er det selvsagt enklere å finne en dag blant 27 som passer, en akkurat den ene kvelden i september. Noen er på ferie, andre på jobbreise og atter andre tenker at det er greitt å gjøre det unna så er man sikker.

Vi er glad for at Oslo kommune nå også åpner valglokalene sine på søndagene. Noen vil fortsatt ønske seg den høytidelige rammen selve valgdagen gir, og da er det bra at også søndagen kan stilles til disposisjon. Valgdeltagelsen ved stortingsvalget gikk endelig opp igjen fra 2001 til 2005, hvis den øker på nytt ved dette valget så gir vi tilgjengeligheten en god del av æren.

Godt valg!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.