RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lettlest om uutholdelig øresus


Stein Thomassen har lansert en bok om hvordan man mestrer øresus.
Stein Thomassen har lansert en bok om hvordan man mestrer øresus.
Da Stein Thomassen fant ut at det finnes for lite litteratur om tinnitus, satte han seg ned og skrev boken "Selvhjelp ved tinnitus - hvordan mestre øresus"

AMMERUD: Ammerudmannen Stein Thomassen har vært rammet av en mild form for tinnitus i mange år, men det var ikke før for tre år siden at han virkelig ble interessert i årsaken til egen tinnituslidelse. Selv hadde han aldri noen spesielt plagsom tinnitus, og han kunne ikke skjønne at andre syntes det var plagsomt.

Men da han gikk inn i en periode med søvnproblemer på et halvt år, forsto han straks hvordan de med plagsom tinnitus hadde det.

- Jeg var helt nede i kjelleren og merket av livsgløden forsvant. I en periode med lite søvn ble tinnituslyden veldig plagsom, og jeg skjønte at det å kontinuelig høre en eller annen form for lyd i større grad enn jeg har gjort, fort fører til både depresjoner og søvnproblemer, sier Thomassen.

Selv tror han at perioden med søvløshet var nødvendig for virkelig å forstå tinnitus.

Lite litteratur

Da interessen dukket opp for alvor etter perioden med søvnproblemer, begynte Thomassen å sette seg dypere inn i tinnitusproblematikken. Han fant fort ut at det var lite literatur på området.

Det er mulig å få tak i en bok nå og da, men de fleste er skrevet på tungt, akademisk språk. Etterhvert som han leste seg opp på stoffet, begynte Thomassen å holde kurs om tinnitus, før han i juleferien 2008 begynte å skrive på det som skulle bli en unik bok om tinnitus.

- Hovedpoenget med boka er å forklare lettfattelig og godt kunnskapen om hvordan tinnitus og metoder for lettere å akseptere lidelsen henger sammen, sier Thomassen.

Tanker styrer adferden vår

Boken tar for seg forskjellige behandlingsmetoder der man kan få hjernen til å kontrollere lyden. I følge Thomassen er det en del grunnleggende psykologiske elementer ute og går når tinnitus er plagsomt.

Derfor legges det i boken stor vekt på behandling av tinnitus som går på omprogrammering av hjernen og bevisstgjøring av hvilke tanker man gjør seg når man har tinnitus.

- Adferden vår styres av de tankene vi gjør oss, og styrer livet vårt i veldig stor grad, sier Thomassen.

Han forteller at mange ikke vet at de gjør seg spesifikke tanker rundt det å ha tinnitus, men ved å bli bevisst på dem, kan man lære seg å tenke positive tanker og komme inn i en god bane.

Skrekkhistorier

Mange har hørt skrekkhistorier om tinnitustilfeller som er så ille at det rett og slett er uutholdelig å leve med, men Thomassen påpeker at det er viktig å legge vekt påat det er stor variasjon i graden av tinnitus. I Thomassens tilfelle er det ofte nok å holde på med noe som er interessant, så glemmer han tinnituslyden.

- Mennesker har en veldig sterk tilvenningsmekanime, så i tinnitustilfeller er det viktig å komme i gang med teknikker som fremmer denne. Tilvenningsmekanismen er sterk men treg, så det kan ta ett til to år med bearbeidelse før tilvenningsmekanismen har slått inn for fullt, sier Thomassen, som håper både folk med tinnitus, behandlere og andre som ellers måtte være interesserte vil få glede av boka.

Boka kan kjøpes i alle bokhandlere, eller på www.tinnitus-tips.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere