RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lettvinte reker


Men Tom Victors rekesandwich er ikke som andre sandwicher.
Men Tom Victors rekesandwich er ikke som andre sandwicher. Foto: Alle foto: Tore Sandberg
Noe så vanlig som norske sommerreker er det alltid gøy å leke litt med.

Selv om rekediskusjonen er stor i år, siden tilgangen ikke er så bra som den pleier, klarer jeg ikke å nekte meg et aldri så lite festmåltid.

Fascinerende

De fleste av oss har prøvd reker i utallige varianter, som suppe, i cocktail, i fiskegryta, røkte eller de klassiske med loff og majones.

Det er noe fascinerende med oss nordmenn. Vi spiser oppdrettet scampi fra andre siden av kloden, når verdens beste skalldyr finnes i våre egne havområder.

Som kokk med god tilgang til landets beste skalldyr, har ikke reker vært noe jeg anser som luksus. Men nå som rekene har skyhøy pris, så er de jaggu blitt det. Derfor må de behandles deretter.

Sandwich

Store norske reker som har levd i et iskaldt vann, er utrolig godt i seg selv, så det er alltid fristende å servere de så enkelt som mulig.

Men i dag skal jeg rett og slett lage en sofistikert, men likevel superenkel rett. Jeg kaller den sandwich, noe alle kanskje ikke vil være enige i, men den friheten tar jeg meg.

Smakene i dag er enkle, og de passer utrolig godt sammen. Finsnittet Norsk nykål er så bra at den fint kan serveres rå.

Jeg får raskt et bilde av min mor i øyekroken, hennes ubestridte kålfavoritt er finsnittet sprø nykål med eddik, servert oppå ferskt brød med smør på.

Mediterer

Kanskje denne retten egentlig er inspirert av henne, selv om hun ikke spiser reker. Den største jobben denne gangen er faktisk å skrelle rekene.

De fleste synes det kan være et mas, selv synes jeg det er meditasjon å skrelle en kasse med reker.

På jobb har jeg innimellom skrellekonkurranse med lærlingene, da går det virkelig unna, nesten som en fabrikk. Jeg pleier å si at alt kan alltid gjøres raskere.

Som kokk bør man være litt som en sjakkspiller, altså tenke en del trekk fremover.

Da er det fint med litt langdrygt arbeid, slik at man har tid til å tenke. Hva skal kokes etterpå, i hvilken rekkefølge skal jeg lage ting for at dagen skal bli mest effektiv og så videre.

Toast

På jobb har vi en stor elektrisk oppskjærmaskin. Den er perfekt til å skjære syltynne skiver brød med. Skal du gjøre dette hjemme, er det lurt å fryse brødet først.

Etter at det er tint bitte litt, kan du skjære ganske tynne skiver med en sylskarp brødkniv. Toastene legges på bakebrett med papir og stekes gylne og sprø. Knasende godt om jeg må få si det selv.

Retten er veldig enkel, uten majones eller meieriprodukter, og jeg synes det fungerer helt utmerket. En liten klatt med majones irørt revet frisk pepperrot kan selvfølgelig legges til om man ønsker en fyldigere rett.

LURER DU PÅ HVA DU SKAL DRIKKE TIL? SE HER! Reke rundt og rundt

Men nok rekeprat, her er retten:

REKESANDWICH MED INGEFÆRKÅL
til 4 sandwicher (for eksempel som forrett)

Ingredienser:

1 kg reker

12-16 syltynne skiver av rugbrød ev. landbrød

1/2 nykål, finsnittet

1/2 ts finrevet fersk ingefær

1/2 ts honning

salt og nykvernet sort pepper

olivenolje

saft av 1/2 sitron eller 1 ss god hvitvinseddik

1 ts finstrimlet persille

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere