RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«Levekår og helse»

Stud.med. Carl Niklas Westerberg tar i Ullern Avis 26. mai opp en problematikk som sjelden blir diskutert seriøst i det norske samfunnet. Vi skal liksom bare leve med de store, og i dag økende, forskjellene når det gjelder helsetilstanden og dødeligheten i Norge - og andre rike land? Sosiologisk levekårsforskning har i mer enn 100 år dokumentert en sterk sammenheng, en såkalt samvariasjon, mellom levekår og fysisk, psykisk og sosial helse. En nyhetsmelding i SVT1 (Sverige) nylig slo fast at fattige barn har 70 prosent økt risiko for fysiske sykdommer, 60 prosent økt risiko for psykiske lidelser og mer enn dobbelt så stor risiko for selvmordsforsøk. Med andre ord så lider fattige barn og lidelsen kan avleses i den totale helsetilstanden og så senere utover i livet i dødeligheten og en sterkt forkortet levealder.

En forskjell i dag på 12 år i forventet levealder i eksempelvis Oslo Vest og Oslo Øst, er dramatisk. De som har erfart fattigdom på kroppen, som undertegnede i syv år, vet hva fattigdom gjør med et menneske. Jeg har med jevne mellomrom skrevet offentlig om fattigdommen i Norge siden 1996, men har aldri sett at noen har fokusert eller brydd seg om den helsemessige siden av saken. Altså hva fattigdom, også i Norge, gjør med et menneskes fysiske, psykiske og sosiale helse. Jeg kaller i dag fattigdom for levekårsovergrep. Og Norge burde være et land uten fattigdom!

Det hersker statistisk uenighet om hvor mange fattigdefinerte det er i Norge, Sverige, EU, USA, Verden, men antallet er uansett, også i Norge, så stort at det representerer en av våre aller største helsepolitiske utfordringer.

Vally Vegge
Sosiolog/skribent

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere