*Nettavisen* Nyheter.

Levende foto på Vigeland

 

Fredag 26. september er det kulturnatt i hele Oslo. I Vigeland-museet holder de på fra klokken 18.00 til 23.00.

FROGNERPARKEN: - I år har vi et veldig spennende program, som blant annet involverer kunstnerne Crispin Gurholt og Else Marie Hagen, sier Guri Skuggen.

Crispin Gurholt

5. september gjennomførte Gurholt en av sine installasjoner i Vigeland-museet: Live Photo # 16. Installasjonen varte i to timer, fra kl. 19 til kl. 21, og ble dokumentert gjennom foto og video. Det er blant annet deler av denne dokumentasjonen som vises under Kulturnatten.

I sine stedsspesifikke installasjoner iscenesetter Gurholt levende modeller i noe som kan kalles live-tablåer (tableaux vivants), eller levende fotografier. Modellene regisseres, styles og sminkes etter tema, og står deretter frosset i et såkalt fotografisk øyeblikk i en begrenset periode, vanligvis to timer, kun med korte pauser. Tema for installasjonen i Vigeland-museet var et photo-shoot med aktmodeller.

- Jeg legger føringer for folks oppfattelse, men likevel er det plass til mye fantasi og egne tolkninger. Her handler det om kjønnsrollemønster og installasjonen er en kommentar til det, sa Cripen til Lokalavisen.

Les den saken her

Else Marie Hagen Pure surface

I utstillingen, som varer til 9. november, viser Hagen arbeider i fire saler. I tre av salene viser hun fotografier, i den fjerde (sal XI) et scenegulv med bakvegg. Over denne ligger et draperi. Salens fondvegg og gulv er fotografert og overført til dette draperiet som henger over veggen og ut over gulvet. På denne måten understrekes rommet som dekorativ flate og kulisse for noe annet. Samtidig er det selve overflaten som blir iscenesatt.

Else Marie Hagens prosjekter handler i stor grad om å se. Det vil si; det handler om å se om igjen, ikke på kunstverket, men på det kunstverket forholder seg til. Hennes stedsspesifikke arbeider får oss til å se omgivelsene på en annen måte eller med et annet blikk: The better you look, the more you see.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.