*Nettavisen* Nyheter.

Levende landemerker

Valbjør gard har røtter i vikingtida, og vi ønsker å ta vare på gården ved å bruke den, sier Kai Valbjør, som i tillegg til sau, geit og evigvarende restaurering driver med helårs gårdsturisme.

Historisk husly og originale opplevelser lokker turistene til Bygde-Norge. Nasjonens kulturarv skal bevares gjennom bruk.

Klikk på bildet for å forstørre.

ENKELT: På Gammelloftet fra 1600-tallet bor du tidsriktig spartansk. Men du får låne toalett i hovedhuset.

Klikk på bildet for å forstørre.

ROS: Valbjør gard er én av drøyt hundre norske kulturminneopplevelser som har fått kvalitetsmerket "Olavsrosa". Merket symboliserer formidling av opplevelser med rot i norsk kulturarv.

Klikk på bildet for å forstørre.

OPPRINNELIG: ? Det meste av inventaret og møblene er gårdens originale, forteller Kai Valbjør i Nørdre Stugu. Historien sitter i tjukt i de massive lafteveggene fra om lag 1750.

Klikk på bildet for å forstørre.

GÅRDSMAT: I tillegg til Olavsrosa er Valbjør gard innehaver av merket Gardsmathanen. Merket symboliserer produksjon av mat som bygger på kulturhistorie, tradisjonelt håndverk og lokale varer. Spiser du på Valbjør får du mat laget av egne og lokale råvarer. Det går mye i geit og sau.

Klikk på bildet for å forstørre.

ØKOLOGISK: Valbjør gard driver økologisk landbruk. Dagens gulrotfangst er fri for sprøytemidler.

Klikk på bildet for å forstørre.

OST: Gårdsbutikken på Valbjør frister blant annet med lokalproduserte oster og pølser, krydder fra egen urtehage, ull- og skinnprodukter, honning, røsslyngsåpe og brukskunst. Osten er laget av kumelk og ? selvfølgelig ? geitemelk.

Klikk på bildet for å forstørre.

STILLE: Valbjør gard ligger stille og fredelig til, cirka fem kilometers kjøring fra Våga. Gården er et fint utgangspunkt for mange flotte turer.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kart

– Velkommen til gårds, byr Kai Valbjør lunt blant værbitte laftestuer og raggete spelsau.

Autentisk

Høyt over grønnblinkende Vågåvann – med Jotunheimen i sikte og Rondane i ryggen – ligger Valbjør gard, et lite stykke velrestaurert Norge.

– Skriftlige kilder forteller at Valbjør er fra om lag 1280, men funn tyder på at det har vært drevet gård her siden vikingtida. Og vi driver ennå, med både geit og sau – og turister, ler Kai akkompagnert av nysgjerrig mekring.

Bonden børster buksa med velbrukte arbeidshansker og forklarer:

– Det er viktig for oss å ta vare på det autentiske og opprinnelige ved gården. Og det vil vi gjøre gjennom å bruke den.

Tidsriktig

På det staselige gårdstunet til familien Valbjør, som er kombinerte verter, gårdbrukere og kulturvernere, ferierer du på historisk grunn.

Det fredede Gudbrandsdalstunet har sengeplass til rundt tjue, og innkvarteringen er fordelt på fem forskjellige originale loft og stuer. I de gamle tømmerbyggene, komplette med torvtak, smårutete vinduer og lukta av vedfyrt varme, kan du bo både med og uten moderne bekvemmeligheter.

– Den eldste bygningen på gården er Gammelloftet fra 1600-tallet, og her sover du tidsriktig, forteller Kai mens han klatrer drevent opp den bratte utvendige stigetrappa. Tett fulgt av en selskapssyk gårdskatt klamrer vi oss etter, og dukker inn gjennom den lave døra til det lille husværet. Det eneste som finnes i det dunkle loftsrommet, er to tresenger – og en stor kiste med varme dyreskinn.

– Men gjester som bor her kan bruke badet i hovedhuset altså, forsikrer verten blidt.

Originalt

De andre husene på tunet er "bare" fra 17- og 1800-tallet. Både Nørdre Stugu og Aasheimstugu har egne soverom og store peisestuer, i tillegg til nyinstallerte kjøkken og bad.

Inventaret ellers på Valbjør er originalt. Her sitter du ved solide langbord omgitt av akantusmønstrede bondemøbler. Kvelden tilbringer du foran gedigne åpne klebersteinspeiser – et must på hustrige høstkvelder, og tjukke ulltøfler står klare på velbrukte heltregulv.

Ifølge Kai Valbjør er mye av det omfattende restaureringsarbeidet og vedlikeholdet på gården gjort på opprinnelig vis. Originale vinduer er kommet til rette, nytt trevirke er håndhøvlet og spikrene gjerne hjemmesmidde.

– Vi gjør mye på gården på gamlemåten. Vi har eget verksted for restaurering, og vi driver for eksempel med blestring – utvinning av jern fra myrmalm – sånn som man gjorde i gamle dager. Og gjestene våre må gjerne være med på både gårdsdrift og smiing, oppfordrer multikunstneren.

Kvalitetsmerke

Formidlingen av den eldgamle gårdens kulturarv, sammen med den grundige bevaringen og bærekraftige bruken, har gitt Valbjør merket "Olavsrosa". Valbjør gard er én av drøyt hundre innehavere av kvalitetsmerket fra stiftelsen Norsk Kulturarv, som skal symbolisere opplevelser med rot i norsk kulturhistorie.

– Olavsrosa er en slags kulturhistorisk Michelin-stjerne, forklarer Kai Valbjør stolt.

– Man kan selv søke om å få merket, eller en kan bli bedt av stiftelsen om å søke. Tildelingen foregår etter strenge kriterier og nøye kvalitetskontroll, og Valbjør har hatt Olavsrosa siden 2003.

På grunnlag av Olavsrosa-innehaverne utgir Norsk Kulturarv katalogen "Veiviseren – kulturhistorisk håndbok for Norge". Katalogen fungerer som en slags kulturhistorisk NAF Veibok eller Guide Michelin. Her presenteres besøksverdige kulturminner – alt fra gårdshoteller og museer til fyr og seilskuter – i hele landet, med praktiske opplysninger og servicesymboler.

Om Valbjør forteller håndboka blant annet at den levende gården produserer geitemelk, driver egen gårdsbutikk og har pub i den gamle kornbua ved spesielle anledninger. Og overnattingsgjester er velkomne hele året.

– Hit kommer både barnefamilier og pensjonister året rundt for å oppleve kulturlandskapet, tradisjonene og gårdslivet, bekrefter Kai Valbjør og konkluderer:

– Vitsen med å bevare denne kulturhistorien, er jo at vi alle skal få del i den.

Kulturmerker:

* Olavsrosa

Kvalitetsmerke fra Stiftelsen Norsk Kulturarv, en interesseorganisasjon som vil bidra til vern av kulturarv gjennom bærekraftig bruk. Merket viser vei til opplevelser som er rotfestet i den norske kulturarven, og til god formidling av disse.

* Gardsmathanen

Kvalitetsmerket til bransje- og markedsorganisasjonen Hanen (tidligere Norsk Bygdeturisme og Gardsmat samt Norsk Innlandsfiskelag). Gardsmathanen symboliserer gårdsmat fra produksjon som bygger på kulturhistorie, tradisjonelt håndverk og lokale råvarer. Norsk Bygdeturisme og Gardsmats reisehåndbok viser vei til vertskap med særpregede tilbud i Norge. Tilbudene er ofte knyttet til gårder og setre.

* Den brune hane

Offentlig veiskilt/servicesymbol for "Gardsmat/Bygdeturisme". Skiltet viser vei til mat, opplevelser, overnatting eller aktiviteter som fyller kravene til organisasjonen Hanen.

Kilde: Norsk Kulturarv, Hanen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag