Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lever av søppel i Manila

GATEBARNA I MANILA: Julie Fehn (i midten) og Adelen Gulli på søppelfyllingen i Malabon, en provins i Manila. Bildet er tatt januar 2011. Jentene, som jobbet som volontører for Misjonsalliansen, kom hit til søppelfyllingen for å leke med barna.
GATEBARNA I MANILA: Julie Fehn (i midten) og Adelen Gulli på søppelfyllingen i Malabon, en provins i Manila. Bildet er tatt januar 2011. Jentene, som jobbet som volontører for Misjonsalliansen, kom hit til søppelfyllingen for å leke med barna. Foto: Alle foto: Julie Fehn Olsen
Ekebergjenta Julie Fehn Olsen (20 år) har tilbrakt månedsvis i slummen i Manila.

ET HJEM: I Malabon bor folk på søppelplassen. Der bor de ulovlig, men her blir de ikke kastet vekk.

SJARMØR: Julie Fehn Olsen møtte denne blide gutten på gata i Alabang i San Pedro-provinsen. Men livet er hardt for gatebarna.

GLEDE OG SORG: Bildet er tatt på Marinduque, en øy på Filippinene.

EKEBERG/MANILA: Som barn av foreldre i Misjonsalliansen, fikk 20-åringen fra Ekeberg mulighet til å bo i Manila, hovedstaden på Filippinene, da hun var tolv år gammel. Der bodde de i to og et halvt år.– Jeg fikk være med og se litt av det arbeidet foreldrene mine drev med, forteller Julie Fehn Olsen som gikk på internasjonal skole under oppholdet.

Dro tilbake

Da hun var ferdig med videregående i Oslo hoppet hun på muligheten til å dra tilbake til Filippinene som volontør for Misjonsalliansen.

– Jeg dro sammen med en venninne og vi ble der i fem måneder. Vi tilbrakte mye tid i slummen og lekte med barna som bodde på søppelfyllingene, forteller 20-åringen. Der lekte de med volleyball og andre leker de hadde med seg.

– De hadde ingen leker selv, så det var moro. De synes nok også det var stas med litt oppmerksomhet. Det er mye alkoholisme blant de voksne der, så mange må klare seg på egen hånd, forteller Julie.

På søppelfyllingene levde mange av å samle plast som de solgte.

– En kilo plast fikk de 100 pesos for, åtte kroner, forteller hun.

For å komme seg nedover fyllingene brant de seg nedover og røyken var svært helseskadelig. Julie opplevde at et barn de møtte døde av lungebetennelse som følge av røyken.

– Dette er noe som kommer til å være med meg resten av livet i alt jeg gjør. Jeg vurderer blant annet å utdanne meg til bistandsarbeider, forteller hun.

Konsert for Manila

Nå, vel hjemme i Oslo, ønsker Julie å gjøre mer for barna i Manila.

– Jeg tar det for gitt at jeg kan gå på skole, spille fotball for KFUM, spise, ha et hjem. Jeg vil at de skal ha de samme mulighetene, sier hun.

Dermed kom ideen til en veldedighetskonsert til inntekt for barna i slummen i Manila. Begivenheten finner sted fredag 20. januar klokken 19 på Chateau Neuf.

– Chateau Neuf tjener ikke noe på at jeg er der, så det er virkelig fantastisk. Og så har jeg venner med kontakter i artistmiljøet så plutselig hadde vi fem band som stiller på scenen fredag, sier Julie.

Et av bandene, Kings of Cover, er fra Nordstrand. Øvrige band er Cool October, Glenn Gulli, Moving Thoughts og Simon Says No.

Pengene fra billettinntekten går uavkortet til Misjonsalliansens prosjekter i slummen i Manila.

– Mamma og pappa startet opp dette arbeidet i San Pedro-provinsen i Manila. Der flytter de hele tiden på seg for de har ikke noe sted å bo. De har ingen tilgang på leger eller skole. Misjonsalliansen har bygget en førskole der som brukes til alt; legekontor, skole, samlingssted. Det vi trenger er en lege som kan komme regelmessig og lærere, sier hun og sier at det føles bra å videreføre sine foreldres prosjekt.

– Jeg håper virkelig det kommer folk på fredag. Billetter kan kjøpes på Billettservice, eller du bare møter opp klokken 19 på Chateau Neuf, avslutter Julie Fehn Olsen. Aldersgrense er 18 år.

For mer informasjon om artistene og prosjektet kan, se http://bayad-po.com/index.html

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!