RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

ENTUSIAST: Black metallmusiker og vinentusiast Sigurd Wongraven har Bekkelaget som base mens han reiser verden rundt med vin og musikk.
ENTUSIAST: Black metallmusiker og vinentusiast Sigurd Wongraven har Bekkelaget som base mens han reiser verden rundt med vin og musikk. Foto: Foto: Øystein Dahl Johansen

Lever for black metall og edle dråper

For mange er vin og black metall motpoler, men ikke for Sigurd Wongraven (38) som nå lanserer egen Riesling og holder vinsmakekurs på Holtet.

HOLTET: Sigurd Wongraven har vært musiker på heltid siden han var 17 år som vokalist, gitarist og låtskriver i black metalbandet Satyricon.

– Jeg har hatt hele verden som arbeidsplass og har lagt meg til internasjonale vaner. Vin er en del av hverdagen, til lunsj en tirsdag eller middag en onsdag, sier Wongraven om hvor fascinasjonen for vin startet. 

Samtidig slår han hull på myten om musikeres utsvevende livsstil.

– Livet som musiker med krevende arbeidsoppgaver er vanskelig nok om jeg ikke skulle gjøre det i fylla. Vin har så mange interessante aspekter ut over det som går i glasset. Vin handler om mat, om natur, om historie, om tilhørighet og mennesker. Det gir mye glede å fordype seg i vin, sier han.

Familie på fire

Sigurd Wongraven er opprinnelig fra Nesodden og har nå slått seg ned på Bekkelaget etter litt tid på Sæter og i sentrum.

–Det er som et mini-Nesodden, jeg ser rett over på der jeg vokste opp og trives veldig godt i området. Det er mye roligere her, det er behagelig lite urbant, samtidig som det har nærhet til sentrum.

For fire år siden lanserte han sin første vin på Vinmonopolet. Nå har familien vokst til fire, en champagne, en Riesling som ble lansert i forrige uke, og to røde, en Barolo og en Langhe Rosso.

– Langhe Rossoen er bestselgeren, den som holder fart i prosjektet. Man må ha en vin eller to som er kommersielle prioriteter for å kunne holde på med dette, men det er ekstra viktig at volumvinene har høy kvalitet, det er ingen som setter pris på håpløse volumviner, sier han.

Det er ikke bare Wongraven selv som er begeistret over egne viner, han er også bejublet av det brede lag av vinanmeldere for sitt arbeid.

Økologisk kvalitet

I Piemonte i Italia har Sigurd Wongraven nå et nettverk av råstoffleverandører som vet hva han ønsker og vil ha når han skal blande sine nye viner.

– Jeg kjøper kun det jeg opplever som det beste råstoffet, og de kjenner hvilken stil og kvalitet jeg er ute etter. Jeg slipper å kysse så mange frosker som jeg måtte til å begynne med, nå tar de med fire til fem prøver, mens jeg måtte smake meg gjennom 150 før.

Wongraven legger entusiastisk ut om basalt i jorden i Ungeheuer, fordelene med økologisk produksjon og råstoffleverandører i Piemonte, Phalz og Champagne.

– Jeg samarbeider kun med vinmakere som er økologisk sertifisert eller som kunne vært det fordi driften deres er tuftet på økologiske prinsipper. Det er en misforståelse å si at økologisk vin har en spesiell smak, det blir som å si at fransk vin har en spesiell smak. Økologisk produksjon bidrar til en høyere kvalitet, det er en bonus at det er mer bærekraftig og miljøvennlig, sier han.

Tett på

Han er involvert i hele prosessen fra druene på vinmarkene og blanding av ulike råstoffer til å designe etikettene på flaskene og presentere dem for restauranter og vinentusiaster.

Wongraven mener de som er opptatt av kvalitetsviner er de samme som synes det er morsomt å kjøpe god ost fra den lokale ostebutikken og ikke fra et supermarked. I foredragene sine prøver han å sette kvalitetsvinene i perspektiv.

– Vi skal smake oss gjennom vinene mine og snakke om plassene de kommer fra, måten de er laget på og mat de passer sammen med.

18. september holder han foredrag på Jacobs i deres serie med kurs og foredrag.

Les også: Vil ikke endre busstrasé

Bulkvin

Han sammenlikner mange av polets billige bestselgere med rene industriprodukter og mener mye av det som selges i Norge er "bulkvin", laget på det som er igjen når de gode dråpene er sikret.

– Det legges mye kjærlighet og arbeidstimer i å lage enestående produkter. Jeg vil være "hands on" hele tiden, det tar mye tid, men det er det som er gøy. Jeg er drevet av entusiasmen, sier han.

Musiker

Han omtaler seg først og fremst som musiker, men interessen og fascinasjonen for vin kommer på en knallsterk andreplass.

– Musikken er skjelettet mitt og blodet som renner i årene mine, vin er en lidenskap jeg har som privatperson. Jeg kunne levd uten vin, men ikke uten musikken, sier han.

Les også: Helseradio på tre språk

Kjendisviner

De siste årene har det kommet en rekke viner i kjendisers navn på markedet. Han opplever ikke disse vinene som konkurrenter til sine egne.

– De tar det ikke på alvor selv og derfor tar ikke jeg det på alvor heller, sier han og utdyper:

– Blant vinimportørene er det alltid noen som kjenner noen kjendiser. Jeg vet om flere tilfeller hvor vin som selger dårlig får påklistret en ny etikett med en kjendis. Det er vanskelig nok å selge kvalitetsviner og ha greie på det man holder på med. Disse kjendisene kan ingenting om vin og oppleves ikke som en trussel mot det jeg holder på med. Mine konkurrenter er vinprodusenter, ikke kjendiser, mener Wongraven.

Andre saker fra noblad.no:

– Noen blir vel tøffe bak tastaturet

Vil bygge verksted i Skulleruddumpa

Bo og dra på skattejakt i denne villaen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere