*Nettavisen* Nyheter.

Lever lengst i vest

Med 83,3 år topper ullernkvinner statistikken for høyest forventet levelader i Oslo. Cecilie Helene Ramberg Vallestad (syv måneder) fra Bestum har med andre ord gode utsikter.

Bestum: Tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) viser klare geografiske forskjeller i levealder for kvinner og menn mellom bydelene i Oslo. Det er ullernkvinnene som lever lengst - tett etterfulgt av damene i Nordre Aker og Vestre Aker.
- Det er jo godt å vite. Så får vi bare håpe vi ikke blir slått ut av fugleinfluensa før den tid, smiler Lise Ramberg, mamma til Cecilie (syv måneder) og Thea (3 1/2 år).

Nærhet til skog og sjø

Ramberg flyttet fra en leilighet i fjerde etasje i Oscars gate på Frogner til barnevennlige Bestum da eldstejenta var blitt ett år gammel.
- Min mann er fra Stord og jeg vokste opp i Oslo og Moss. Vi var begge vant til å bo i hus i nærheten av sjøen. Vi tittet på hus flere steder i Oslo, men holdt hele tiden en knapp på dette strøket. Her kunne det vært ålreit å bo, sa mannen min hver gang vi kjørte forbi, forteller hun.
Å ha flyttet fra Frogner med yrende cafélivet og handlegater i nærheten angrer hun ikke på.
- I byen var det et prosjekt å komme seg til en grønn lunge. Her rusler vi ned til Sollerudstranda og tar ofte turen opp til Bogstad hvor vi aker om vinteren og besøker gården om sommeren.

Sunn livsstil

Ramberg tror den rolige livsstilen utenfor byen kan være en av grunnene til at kvinner i ytre vest lever lenger enn sine medsøstre i øst.
- Dessuten har det jo vært snakket litt om forurensningen på østkanten.
Som mor er hun opptatt av å gi barna sine en sunn og aktiv oppvekst.
- Vi spiser variert både for barnas og vår egen skyld. Dessuten er jeg opptatt av å ikke overmedisinere barna. Vi benytter oss selvsagt av skolemedisin, men vi prøver også alternative metoder.
Snart skal Ramberg tilbake til universitetet der hun har permisjon fra doktograd-studiene. Inntil da koser hun seg hjemme med minstejenta.
- Vi trives så godt her. Det er veldig hyggelig å gå trilleturer i området.

Levealderen øker

SSB kan fortelle at forventet levealder for begge kjønn har økt i løpet av de siste 15 årene. Økt levealder skyldes hovedsaklig senere dødelighet blant eldre - men lavere spedbarnsdødelighet bidrar også. I Oslo er det menns levealder som øker mest. Og forskjellene mellom øst og vest blir stadig større. Mennene i Vestre Aker topper oslostatistikken med en forventet levealder på 80,5 år - dét er 12,1 år lenger enn mennene i Sagene bydel. En ullernkvinne kan forvente seg å leve 5,9 år lenger enn en dame fra bydel Gamle Oslo. Mens kvinnene i Vestre Aker i snitt lever 2,6 år lenger enn mennene i samme bydel, blir damene på Ullern hele 6,1 år eldre enn mennene i sin bydel.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag