*Nettavisen* Nyheter.

Lever ut kreativiten

Fernando Menke (75) lagde brudebuketten til Dronning Sonja da hun giftet seg. Selv om 75-åringen nå er pensjonist, starter han på jobb halv seks om morgenen.

Tveita: - Når man er pensjonist, kan man ha sin beste levetid hvis man får ha helsa i behold. I 50 år gjorde jeg det jeg måtte gjøre, men nå gjør jeg det jeg har lyst til å gjøre, smiler sveitseren som kom til Norge som 23-åring.
Eget hobbyverksted
Og det er akkurat det sveitseren gjør. Hver morgen våkner han klokken halvfem, blir liggende en stund og tenke før han står opp, tar seg god tid med frokosten - og drar på jobb. I sitt eget hobbyverksted på Tveten gård.
Sånn har Menke holdt på siden han og kona for fem år siden stengte av Fernando Menke Blomsterboutique i Oslo sentrum. Etter å ha holdt det gående i 33 år.
- Dagen etter jeg pensjonerte meg, begynte jeg med dette. Når jeg våkner, har jeg allerede tenkt ut hva jeg skal lage. Når jeg kommer hit er det bare å slå på lyset, sette på musikken og sette i gang, smiler Menke og tenner seg en ny sigarett inne på hobbyverkstedet. Ingenting er som en røyk, en kopp kaffe og litt kreativt arbeide ifølge den pensjonerte blomsterdekoratøren.
Klokken halv elleve er arbeidsdagen over for Menke. Da drar han hjem til kona og spiser lunsj i huset sitt på Hellerud som ligger midt i en to måls stor tomt. Så tar Menke seg en høneblund - i akkurat en time. Og slik går det - hver dag. Sju dager i uka.
- Jeg går aldri tom for idéer. Jeg kan ha 100 idéer, men kanskje bare to av disse er gode. Jeg ser det jeg lager før jeg gjør det, men meget blir ikke godt nok. Kona er min viktigste dommer. Hvis hun ikke synes noe er bra nok, setter jeg det fra meg og begynner på noe annet. Inspirasjonen kommer fra ett eller annet sted her oppe, fortsetter hobbykunstneren og peker på hodet sitt.
Og Menke har satt sine tydelige spor på Tveten gård. Der det tidligere var meterhøyt ugress, har sveitseren ryddet, kjøpt rød singel og pyntet med egen-produserte figurer.
Selv om Menke nå er 75 år og beskriver 70-tallet som steinalderen, har han ingen planer om å gi seg.
- Jeg skal holde på så jeg lenge jeg er oppegående. De kan gjerne bære meg ut herifra. Pensjonister må aktivere seg sjøl, men for meg er dette den absolutt beste tiden i mitt liv, ler Menke som nok har opplevd flere høydepunkter.
Da han først kom til Norge, møtte han Kong Olav, som den gang var kronprins.
- Jeg kunne ikke snakke ett ord norsk, men jeg hadde lært meg å si at jeg ikke kunne snakke norsk. Kong Olav spurte hvor jeg var fra og smilte til meg. Jeg husker da jeg pyntet til Dronning Sonja og Kong Harald sitt bryllup. Da ba Kong Olav meg om å gjøre det enkelt og fint, mimrer Menke som fikk to flasker av Sonja da han sluttet i blomsterforretningen. Men hva flaskene inneholdt vil han ikke fortelle.
- Det er egentlig ikke så viktig for meg. Jeg er republikaner. Det er klart det var hyggelig, spesielt Kong Olav var en koselig mann, innrømmer den innbitte EU-motstanderen.
En annen viktig sak for kunstneren er trær.
- Trær er hellige. Jeg er bekymret over all nedhogsten av trær rundt omkring i verden. Vi skjærer bokstavelig talt av grenene hvor fremtidige generasjoner skal sitte. Trær er det mektigste i verden. Alle mennesker burde plante ett tre hver. Minst, smiler Menke mens han går ut av verkstedet og ut på gården. Der står det flere kunstverk. Noe laget av Menke, og noe naturlig kunst, som Menke kaller det - trær.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.