Leya (18): – Jeg gleder meg til å bli soldat

PÅ DEPOTET: Leya Ghebremedhin (18) fra Hauketo, én av jentene som setter kvinnerekord i Garden.

PÅ DEPOTET: Leya Ghebremedhin (18) fra Hauketo, én av jentene som setter kvinnerekord i Garden. Foto: Foto: Lars Magne Hovtun, Forsvaret

Kongens menn er ikke lenger bare menn. En av ti nye soldater i Hans Majestet Kongens Garde er kvinner. Det er rekordhøyt.

  Foto: Foto: Lars Magne Hovtun, Forsvaret

VÆPNET AKSJON: Over 700 gardister var i væpnet aksjon etter terrorangrepet i fjor sommer. Foto: Torbjørn Haugaard, FORSVARET

HAUKETO: – Jeg har egentlig fått skoleplass på barnevernspedagogikk denne høsten. Men akkurat nå fristet det ikke med mer skole. Derfor er det både mer fornuftig og mer fristende å ta et år i førstegangstjenesten, sier Leya Ghebremedhin (18) fra Hauketo.Onsdag var hun på depotet og fikk utlevert uniform, våpen og de andre militære effektene hun skal bruke hver eneste dag i løpet av det neste året.

– Garden må ha et bredt sammensatt team for å kunne løse de væpnede oppdragene best mulig. Derfor har vi et operativt behov for flere kvinner og etniske minoriteter, sier oberstløytnant Ole Anders Øie, sjef for Hans Majestet Kongens Garde.

Etter terrorangrepet

– Gardistene er i kontakt med vanlige folk hver eneste dag. Derfor er det viktig at vi gjenspeiler mangfoldet som finnes blant folk i hovedstaden, sier Øie.

Han trekker særlig fram Gardens nye hovedstadsoppdrag som et eksempel på hvorfor mangfold blant soldatene er viktig.

Etter terrorangrepet i fjor var over 700 gardister i væpnet innsats for å beskytte Slottet, Regjeringskvartalet og andre offentlige bygninger i hovedstaden.

FLERE NYHETER FRA OSLO:

Dette smykket hadde Sigrid på seg da hun forsvant

– Det verste jeg vet er slike Petter Pilgaard-typer

Jentetaxien har kjørt 2000 jenter trygt hjem

Har store forventninger

– Jeg ble overbevist om å søke militærtjeneste av en slektning. Jeg søkte Garden bevisst, og planen er å søke meg til sanitetstroppen, sier Ghebremedhin.

Hun har store forventninger til førstegangstjenesten, og har allerede fått mange nye venner blant medsoldatene.

– Vi har et mangfoldig samfunn i Norge, særlig i Oslo, der jeg kommer fra. Jeg tror det er viktig at folk kjenner seg igjen i soldatene, og ikke er fremmede. Derfor er det bra at flere jenter vil inn i Forsvaret, sier hun.

I løpet av de neste to månedene skal hun gjennomføre rekruttutdanningen på Gardeskolen i Terningmoen leir, som ligger utenfor Elverum.

– Jeg gleder meg til å bli en soldat, sier Ghebremedhin.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.