RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Libanesiske tilstander i Oslo


Jeg synes det er utrolig kritikkverdig at ikke politikerne har fått til et ordentlig system for kildesortering, sier Camilla Helgesen. FOTO: Erik Tangen
Jeg synes det er utrolig kritikkverdig at ikke politikerne har fått til et ordentlig system for kildesortering, sier Camilla Helgesen. FOTO: Erik Tangen
Når det kommer til plastsortering er det ikke store forskjellen på Oslo og Beirut, mener Camilla Helgesen.

BJERREGAARDSGATE: Helgesen flyttet fra Bodø til St. Hanshaugen i juni fjor, og trives godt med det. Men hun hadde trolig trivdes enda bedre dersom hun hadde kunnet kvittet seg med plastavfall på en forsvarlig måte.

Hårreisende

I Bodø blir plasten hentet hos hver husstand en gang i måneden, og i Drammen er det plassert miljøstasjoner lett tilgjengelig over hele byen. Jeg synes det er ganske hårreisende at vi ikke får til dette på en ordentlig måte i Oslo, sier hun.

For meg er det helt naturlig å resirkulere avfall, så det byr meg sterkt i mot å skulle putte alt i samme avfallsdunk, sier hun. Til daglig er Camilla leder i Røde Kors Ungdom. Hun har bodd i Beirut i Libanon, og kan fortelle at Oslo ikke er stort bedre enn hovedstaden i utviklingslandet.

Det fantes både papir- og pappgjenvinning og stasjoner for farget og klart glass i Beirut, så det vil ikke være galt å si at vi har libanesiske tilstander i Oslo, sier hun.

Hun understreker samtidig at Beirut på ingen måte er «flinke til å resirkulere».

Henvises til Pilestredet

Camilla henvendte seg til bydelen, da hun hørte at det eksisterte et pilotprosjekt for plastsortering i Bydel St. Hanshaugen. Det stemmer godt overens med virkeligheten: Siden juni 2005 har Renovasjonsetaten samlet inn plastemballasje fra om lag 650 husstander i bydelen.

Dette pågår fortsatt, men vil ikke bli utvidet da Renovasjonsetaten mener dette er en håndgripelig mengde husstander å forholde seg til i en prøveperiode, forteller Elin Løvseth, konsulent for miljø- og byutvikling i Bydel St.Hanshaugen.

Hvor vil du henvise Camilla for å kvitte seg med plastavfallet sitt?

For bydelens beboere er minigjenbruksstasjonen i Pilestredet Park det nærmeste alternativet. Den er åpen to ganger i uken (tirsdag og torsdag, mellom 16.30-20.00 - journ.anm.), men bydelen jobber for å få betydelig lengre åpningstider, sier Løvseth.

Ventetid: til 2011

«Fram mot 2012 vil innføring av kildesortering av plastemballasje og matavfall gradvis gjennomføres i hele byen» skriver Renovasjonsetaten på sine hjemmesider.

Camilla blir med andre ord nødt til å smøre seg med tålmodighet.

I løpet av 2011 skal det være full plastsortering. Vi er glade for at Oslo endelig har har valgt å begynne, sier regionssjef Svein Erik Rødvik, som er ansvarlig for plastemballasje fra husholdninger hos Grønt Punkt AS.

Hvorfor har det tatt så lang tid for Oslo å komme på banen?

Oslo er en stor by, og det vil være kostbart å legge om innsamlingssystemet. Utredningsfasen er også tidkrevende arbeid, forklarer han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere