RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Liberalismen tar overhånd


Rudolph Brynn har engasjert seg i kampen mot opphevelse av husleiereguleringen. Her sammen med Anne Helset, lederen for aksjonsgruppen mot opphevelse. FOTO: Anne Marie Huck
Rudolph Brynn har engasjert seg i kampen mot opphevelse av husleiereguleringen. Her sammen med Anne Helset, lederen for aksjonsgruppen mot opphevelse. FOTO: Anne Marie Huck
Rudolph Brynn skifter parti fra Høyre til Arbeiderpartiet. Han mener partiet går i retning av å bli et "Fremskritts- partiet 2".

BOGSTADVEIEN: OSLO: Det stod ikke på reaksjonene da den profilerte Høyre-politkeren Kristin Clemet luftet ideen om et regjeringssamarbeid mellom Arbeiderpartiet og Høyre i valgkampen. Men plutselig stod Erna Solberg på et bord med Sponheim og Høybråten ved sine føtter, og debatten stilnet hen.

Nå aktualiseres den igjen: Kan bydelsutvalgets Rudolph Brynn (tidligere H, nå A) være et symbol på at de ideologiske skillelinjene mellom partiene gradvis viskes ut?

Ideologisk begrunnet bytte

Nei, skal vi tro Brynn selv.

Det er nettopp politisk ideologi Brynn trekker frem for å forklare sitt partibytte:

Mitt gamle parti Høyre har beveget seg i en liberalistisk retning jeg ikke lenger kan stå inne for. Liberalistisk tankegods tar stadig mer overhånd, i stedet for den moderate konservatismen som bredere deler av befolkningen tradisjonelt har kunnet assosiere seg med. Dette gjør at partiet stadig gir signaler, særlig i Oslo om å bli et "Fremskrittspartiet 2", forklarer vararepresentant Brynn, da vi spør ham hva som ligger bak partibyttet.

Trøblete skjenkepolitikk

I lokalpolitikken er den størst merkbare forskjellen på Høyre og Arbeiderpartiet skjenkepolitikken.

Sosialistisk Venstreparti og Arbeiderpartiet utgjør som regel det restriktive mindretall når skjenkebevillinger vurderes i bydelsutvalget.

Har dette hatt noe å si for partibyttet?

Ja, det har det. Hensynet til beboerne har i sterkere grad kommet i bakgrunnen enn noensinne. Høyre har en politikk til fordel for døgnåpen servering i "gjennomfartsårer" - noe som etter min og mange beboeres mening vil ødelegge bomiljøet både i disse gatene og i sidegatene, sier han, og fortsetter:

Jeg bor selv ved Bogstadveien og observerer med sorg de svært negative konsekvenser den stadige etableringen av nye serveringssteder har fått i form av fyll, bråk, kriminalitet, forsøpling og derav følgende forringelse av bomiljøet. Jeg er ingen avholdsmann, men er opptatt av at det offentlige rom skal være for alle, ikke bare gjestene på serveringssteder.

Dobbeltmoralisme

Gjennom sitt verv som leder for Rådet for funksjonshemmede har Brynn gitt denne befolkningsgruppen en stemme i lokalpolitikken.

Også på dette området kritiserer han sitt gamle parti.

Dette baserer seg på kontrasten mellom støtten man gir til prinsippet om tilgjengelighet for alle og den uviljen som oppstår straks prinsippet kommer i konflikt med eierinteresser, sier han., og fortsetter:

Jeg var av den oppfatning at Høyre skulle legge til rette for at markedet skulle fungere. Universell utforming (tilgjengelighet for alle, journ.anm.) ville gitt tusenvis av mennesker adgang til markedet, det sivile samfunn og det offentlige rom som i dag er utestengt. Jeg mener derfor at man aktivt søker å begrense markedet ved ikke å arbeide proaktivt for universell utforming.

Og apropos: Brynn understreker at partibyttet ikke vil ha noe å si for hans verv i Rådet.

Dette er et uttrykt tverrpolitisk ønske. Det tar jeg som en positiv tilbakemelding på de resultatene vi har oppnådd i den perioden jeg har ledet Rådet, sier han.

EU-spørsmålet

Men i forbindelse med et partibytte, kommer selv ikke lokalpressen utenom rikspolitske spørsmål: Under tittelen "A European from Norway" blogger Brynn blant annet om EU-spørsmålet, på rudolphbrynn.blogspot.com.

Tittelen sier vel sitt om Brynns ståsted.

- Debatten rundt ja- og neifløyen i Arbeiderpartiet ser ut til å ha våknet fra dvalen. Her er vel Høyre mer samstemte enn ditt nye parti?

Interessant spørsmål! Riktignok er såvel AP som EU offisielt ja til norsk EU medlemskap. Men det handler om ulikheter i visjon. Min støtte til EU har rot i visjonen om et borgernes Europa, som står for en aktiv sosialpolitikk, en viktig premissleverandør for gjennomføring av kravet om universell utforming, en sosial boligpolitikk, bruken av sosial- og strukturfondene til å skape utjevning i levestandard mellom de ulike delene av Europa.

Høyre er offisielt for EU, men man merker en økende skepsis i rekkene nettopp på grunn av liberalistisk tankegods som er skeptisk til fellesskapet som en "markedskontrollør", heller enn de mulighetene EU gir for europeisk solidaritet og utjevning mellom rike og fattige europeiske land. Også i EU saken er jeg på linje med det som europavennlige krefter i Arbeiderpartiet står for, sier han.Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere