*Nettavisen* Nyheter.

Lies kritikk

LEDER, TORSDAG 6. AUGUST:

Ap-kjempen Haakon Lie endte sine dager på Oppsalhjemmet som siden 1. mai har vært i privat drift. Denne uken forteller VG at Haakon Lie helt til det siste var svært opptatt av forholdene ved norske sykehjem. Kort tid før han døde, skrev han et notat om forholdene ved sykehjemmene. Han brukte ikke erfaringene fra Oppsalhjemmet som grunnlag. Derimot et annet sykehjem i distriktet, nemlig Midtåsenhjemmet, der han bodde i to måneder i vinter. Også dette sykehjemmet drives av private, nemlig omsorgsselskapet Attendo.

Haakon Lie kritiserer driften i harde ordelag. Han sier pleierne måtte bruke tiden på å vaske klær, lage mat, tørke støv og tømme søppel. Praktiske driftsoppgaver som ikke har noe med pleie og omsorg å gjøre. Han var skeptisk til bemanningssituasjonen. Og han var skeptisk til kompetansen blant de som var ansatt. Særlig mente han det var mangel på norskkunnskaper.

Lederen i Oslo Arbeiderparti, Jan Bøhler, uttaler til VG at vi må lytte til Haakon Lies siste politiske marsordre. Han mener det er viktig å lytte fordi det er så sjelden noen av dem som faktisk ligger på sykehjem blir hørt i debatten.

Det er et resonnement vi deler. Haakon Lie ble 103 år. Han var klar til det siste, og var istand til å se samfunnsutviklingen i lange linjer. Når han brukte av sine siste krefter til å tordne mot private som tjener penger på de eldre, så var det noe ganske annet enn sutring. Jan Bøhler understreker at Haakon Lie var opptatt av forholdene ved alle sykehjem i Norge, både offentlige og private. Bøhler sier forholdene ved Midtåsen ikke skiller seg fra det som er vanlig ved andre sykehjem.

Lederen ved Midtåsen sykehjem, Gro Huseby, sier til VG at kontrakten med Oslo kommune oppfylles på alle punkter og at alle ansatte kurses i språk ved Skullerud språkopplæringssenter.

Bøhler har nok rett i at forholdene ved Midtåsen verken er bedre eller verre enn snittet. Men vi håper Lies siste notat blir et tema i valgkampen. FrP har alltid skrytt av sin innsats for eldre. Det er FrP som har ansvaret for eldreomsorgen i Oslo nå. Vi er ikke voldsomt imponert.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.