RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lik overlevelsesmulighet ved hjertestans


Illustrasjonsfoto
Illustrasjonsfoto
Pasienter med hjertestans som fikk adrenalin intravenøst, har ikke hatt større sjanse for å overleve enn de som ikke fikk det. Det er konklusjonen i det omstridte hjerteprosjektet til Ullevål universitetssykehus.

ULLEVÅL: - Studien avdekker at overlevelsesgraden er lik enten man gir medikamenter eller ikke, sier overlege dr.med. Kjetil Sunde ved Ullevål universitetssykehus til VG.

Prosjektet som ble gjennomført i regi av Ullevål universitetssykehus, omfattet 917 pasienter fra Follo og Oslo, og mottok sterk kritikk etter Brennpunkt-programmet «Hjertelotteriet».

Konvolutter med instruksjoner

Studien startet i 2003, og målet med studien har vært å få bedre kunnskap om hva som er den beste livreddende behandlingen ved hjertestans utenfor sykehus.

Prosjektet gikk ut på at ambulansepersonell som rykket ut ved hjertestans, ved ankomst hos pasienten måtte åpne en konvolutt inneholdende en instruksjon om å gi eller ikke gi medikamenter, blant annet adrenalin, intravenøst.

Til USA

Nå skal resultatene fra studien presenteres på en stor internasjonal hjertekongress i USA.

- Studien viser at ambulansepersonellet gir svært god hjerte-lunge-redning i begge grupper. Den har aldri før vært dokumentert bedre utenfor sykehus, sier doktorgradsstipendiat Theresa Mariero Olasveengen, som har analysert resultatene.

Fylkeslege Peter Schous rapporterte sykehuset til Statens helsetilsyn i vinter for brudd på både spesialisthelsetjenesteloven og helsepersonelloven, men det foreligger foreløpig ingen avgjørelse fra tilsynet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere