*Nettavisen* Nyheter.

«Liksom-valgkamp» ble alvor

Som «politikere» måtte elevene overbevise hverandre om sitt eget partiprogram. Foto: Foto: Maria Oksvold og Leif Mariussen

– Elevene har laget seriøse valgprogram og stands som kan måle seg med det «ekte» valgmaterialet vi så i september, sier bystyrerepresentant Ida Berg-Johnsen fra Høyre, etter besøket på Bjørnholt vgs.

Klikk på bildet for å forstørre.

Bystyrerepresentant Ida Berg-Johnsen fra Høyre. Foto: Foto: Maria Oksvold og Leif Mariussen

Klikk på bildet for å forstørre.

Medialærer Juan Arango. Foto: Foto: Maria Oksvold og Leif Mariussen

Klikk på bildet for å forstørre.

Fremtidspartiet viser frem, William Nahas til høyre i bildet. Foto: Foto: Maria Oksvold og Leif Mariussen

Klikk på bildet for å forstørre.

Prioriteringspartiet gjør seg klare til å vinne velgere. Foto: Foto: Maria Oksvold og Leif Mariussen

BJØRNHOLT: Ida Berg-Johnsen var invitert til valgavslutningen på Bjørnholt skole i egenskap av å være «ekte» politiker, og hun fulgte spent med da elevpartiene fra Medier og kommunikasjon (MK) gjorde sine siste forsøk på å påvirke velgerne før avstemmingen skulle skje.

Hun skulle til slutt vurdere elevenes politiske arbeid sett fra en proffs ståsted.

– Det imponerte meg at de har jobbet mye med å oppsøke dem som sakene deres er aktuelle for. Jeg opplevde ekte valgkamp i dag.

SE STOR BILDESERIE FRA VALGKAMPINNSPURTEN HER!

Skoleungdom ansvarliggjøres gjennom egen valgkamp

Valget på MK er et skoleprosjekt, men samtidig realistisk. Medialærer Juan Arango forteller at målet med valgprosjektet var å ansvarliggjøre elevene i sine politiske syn og meninger.

– Vi ønsket at elevene skulle se sin egen hverdag utenfra, og lære hvordan endringer kan skje gjennom påvirkning og opplysning.

– Det har vært et lærerikt prosjekt, med varierende engasjement og mange utfordringer underveis. Det er mye elevene skal lære. Men nå på tampen av valgkampen ser vi at de jobber som team og står sammen om sine meninger. Jeg er svært stolt i dag, sier Arango med et stort smil.

Ny respekt for politikere

Silje Jahren (17) har jobbet som rådgiver og ansvarlig for nye medier i sitt parti Prioriteringspartiet. I sluttspurten står hun på selvlaget stand og påvirker velgerne for harde livet.

– Min jobb har i utgangspunktet vært å være der for alle i og rundt partiet, så alt skulle fungere best mulig. Dessuten har jeg vært «øyne og ører» inn i andres partier, for å kunne planlegge strategien vår best mulig.

– Jeg var ikke særlig interessert i politikk da vi begynte prosjektet, og jeg tenkte det ville bli kjedelig. Men etter hvert som jeg fikk forståelse for hva det innebærer å jobbe med politikk, hvilket ansvar det er, hvor mange baller man må ha i luften på en gang, så har jeg fått en ny respekt for politikere.

– Hard work pays off!

– Styrken til vårt parti har vært fokus på vår egen skole, en slags lokalpolitikk, forteller Silje mens hun deler ut brosjyrer og godteri.

– Vi har jobbet med veldig konkrete saker, som f.eks bedre kollektivtilbud til skolen, noe vi også har diskutert med Ruter. Vi har opplevd at sakene våre kan gjennomføres.

– Det beste med hele prosjektet har vært kontakten med folk, alle vi har pratet med og diskutert sakene våre med – og at vi på en måte ble kjent med alle de potensielle velgerne. Men det viktigste jeg har lært er nok at HARD WORK PAYS OFF, sier Silje og ser litt stolt ut. (Prioriteringspartiet fikk til slutt premien for beste stand (journ.anm.).

– Deilig å se at vi har nådd ut til de andre elevene

William Nahas (17) har vært PR-sjef for Fremtidspartiet, og opplever at jobben han har gjort gir resultater.

– De andre tar oss tydeligvis seriøst, for det er mange som skal stemme. Fint for meg å se, siden jeg er ansvarlig for PR.

– Jeg liker godt å jobbe med prosjekter, så da vi fikk denne oppgaven for 7 uker siden, så jeg frem til hele prosessen. Noen utfordringer har det jo vært, og det viktigste jeg har lært i denne perioden er planlegging. Vi planla ikke hele kampanjen fra starten av, og det er en dyr erfaring. Men vi kom i mål til slutt.

William har tydeligvis også lært det medialærer Arango hadde som mål.

– Jeg er nok blitt litt mer opptatt av politikk etter disse ukene, selv om jeg ikke kommer til å melde meg inn i et parti. Jeg er vel blitt mer bevisst.

Stor pågang i valglokalet

Torsdag 24. oktober kl 15.00 gikk elever og lærere til stemmeurnene etter en syv ukers politisk valgkamp. Partiene man kunne stemme på var URO (Ungdom og rettferdighet i Oslo) , Det Genuine Partiet, Det Gule Partiet, Fremtidspartiet, KFU (Kjemp for ungdom) og Prioriteringspartiet. Det var god oppslutning ved urnene, som vel vitner om en vellykket valgkamp.

Den ekte politikeren fikk siste ord.

– Kort oppsummert må jeg bare si at disse ungdomspartiene har imponert meg stort, gjentar Berg-Johnsen etter å ha tilbragt flere timer blant de ivrige elevene.

SE STOR BILDESERIE FRA VALGKAMPINNSPURTEN HER!

(Journ.anm: Og nå kommer skillet mellom skole og virkelighet til syne. Opptellingen av stemmene er helmanuell, og vil ikke skje før etter helgen, det er jo skolefri. Så de unge må vente i spenning…)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.