RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Likt for alle i byggesaker

Byrådet vil skjerpe inn politikken rundt småhusplanen. Det tar til orde for at det kan komme et bygge- og deleforbud i Nordstrandskråningen.

Byrådsleder Erling Lae og byråd Merete Agerbak-Jensen møtte velforeningene i Oslo i forrige uke. Tema var den reviderte småhusplanen for hovedstaden. 28.000 tomter omfattes av planen.

Det sittende byråd sier klart fra om at det skal bli mindre skjønn og strengere oppfølging av prinsippene i småhusplanen. Vi skal minimere bruken av skjønn i byggesaksbehandlingen, sier Agerbak-Jensen til Nordstrands Blad i dag.

Velforeningenes utvalg, Utvalget for harmonisk fortetting (UHF), har kommet med skarp kritikk av plan- og bygningsetatens (PBE) forslag til veileder. Den skal være et verktøy for saksbehandlere i byggesaksbehandling. Utvalget mener at PBE totalt har oversett de innspill som UHF har kommet med og sett helt bort fra de føringer som er lagt av byråd og bystyre. nnOrdførerkandidat Fabian Stang understreker overfor Nordstrands Blad at veilederen må inneholde klare regler.

Det finnes alltid utbyggere som vil utnytte de mulighetene reguleringsplaner og ikke minst forvaltningen av disse tillater. Blokkbebyggelse i strøk hvor det ikke passer, og dårlig strukturert småhusbebyggelse, finnes det dessverre flere eksempler på.

Det skaper mye nabostrid og ufred når en plan er vedtatt av bystyret, og naboer opplever at intensjonen ikke blir fulgt opp. Høyre har selv sagt at den nye småhusplanen er et fundament i deres byutviklingspolitik. Fortetting skal kun foregå der det er bærekraftig og passer inn. Lae mener at utbyggerne i tidligere planer hadde fritt spillerom.

Det skal de altså ikke ha nå. Det er viktig at en ny veileder ikke legger opp til stor grad av skjønn. Samme regler må gjelde for alle . Når vi hører om eksempler der PBE ber naboene selv ordne opp og komme til enighet i det de mener er ulovlig utbygging, oppstår det et tillitsproblem som ikke kan forsette. Det er foreslått en ankeinstans over PBE som det kan klages til når politikken ikke blir fulgt opp i forvaltningen. Det synes vi er en god ide.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere