*Nettavisen* Nyheter.

Lindøya:

Rett skrått opp for Skytterbrygga står en sementert bautaliknende varde. Den ble satt opp av Professor Hansteen i 1852 for å peile inn Christianias østlige lengdegrad. Dette ble brukt for å fastslå Christiania-meridianen. Fra Lindøya går det en direkte siktlinje opp til det som var observatoriet i Observatoriegata. Skytterbrygga, som er den brygga som står nærmest byen, fikk sitt navn fra Norges eldste nåværende skytterlag.

Skarpskytten som hadde sin skytebane på Lindøya fra stiftelsen i 1849. Det var medlemmer herfra som førte opp brygga i år 1900. I 1878 så en ny skyteforening, overklasseklubben Christiania Jægerklub dagens lys. Foreningen talte også Kong Oscar II blant sine medlemmer, men forlot øyene i 1923, samme år som hyttebyggingen tok til. Skarpskytten forlot øyene i 1948.

Allerede rundt 1905 begynte arbeidere å trekke ut til Lindøya, da i telt. Rundt 1920 eksisterte både telt og hytter, men fra da av begynte hyttebebyggelsen, slik vi kjenner den i dag, å ta form. Strøm og vann kom til Lindøya i henholdsvis 1954 og 1960.

Per i dag er det 289 hytter på øya. Med en forhistorie fra 1700-tallet representerer Stamhuset den aller eldste delen av Lindøya. Her snikfeiret blant andre Henrik Wergeland 17. mai ettersom Karl Johan ikke likte at nordmenn markerte grunnlovsdagen.

Turtips: Gå fra Skytterbrygge på den ene siden av øya til Romerbrygga på den andre. Her passerer du blant annet en sjelden kalkfurulund, ettersom det er kalk i grunnen her. Dette er en koselig liten tur gjennom den sjarmerende trehusbebyggelsen.

Kilde: Friluftsetaten og lokalhistoriker Leif Gjerland.

+: Idyllisk, mulighet for å være uforstyrret rundt omkring på øya, kolonihandel på øya, To kaier der Oslo Sporveiers ferger går fra.

÷: Mye private hytter og lite offentlig rom.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag