RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lindøya:

Rett skrått opp for Skytterbrygga står en sementert bautaliknende varde. Den ble satt opp av Professor Hansteen i 1852 for å peile inn Christianias østlige lengdegrad. Dette ble brukt for å fastslå Christiania-meridianen. Fra Lindøya går det en direkte siktlinje opp til det som var observatoriet i Observatoriegata. Skytterbrygga, som er den brygga som står nærmest byen, fikk sitt navn fra Norges eldste nåværende skytterlag.

Skarpskytten som hadde sin skytebane på Lindøya fra stiftelsen i 1849. Det var medlemmer herfra som førte opp brygga i år 1900. I 1878 så en ny skyteforening, overklasseklubben Christiania Jægerklub dagens lys. Foreningen talte også Kong Oscar II blant sine medlemmer, men forlot øyene i 1923, samme år som hyttebyggingen tok til. Skarpskytten forlot øyene i 1948.

Allerede rundt 1905 begynte arbeidere å trekke ut til Lindøya, da i telt. Rundt 1920 eksisterte både telt og hytter, men fra da av begynte hyttebebyggelsen, slik vi kjenner den i dag, å ta form. Strøm og vann kom til Lindøya i henholdsvis 1954 og 1960.

Per i dag er det 289 hytter på øya. Med en forhistorie fra 1700-tallet representerer Stamhuset den aller eldste delen av Lindøya. Her snikfeiret blant andre Henrik Wergeland 17. mai ettersom Karl Johan ikke likte at nordmenn markerte grunnlovsdagen.

Turtips: Gå fra Skytterbrygge på den ene siden av øya til Romerbrygga på den andre. Her passerer du blant annet en sjelden kalkfurulund, ettersom det er kalk i grunnen her. Dette er en koselig liten tur gjennom den sjarmerende trehusbebyggelsen.

Kilde: Friluftsetaten og lokalhistoriker Leif Gjerland.

+: Idyllisk, mulighet for å være uforstyrret rundt omkring på øya, kolonihandel på øya, To kaier der Oslo Sporveiers ferger går fra.

÷: Mye private hytter og lite offentlig rom.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere