RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

TEMA IGJEN: Farlig å snakke mye i mobiltelefon eller ikke?
TEMA IGJEN: Farlig å snakke mye i mobiltelefon eller ikke?

Linkes til kreft i munnhulen

Nyere forskning viser at utstrakt mobilbruk kan øke sjansen for svulst i munnhulen med 50 prosent.

AMOBIL.NO: Forskere ved universitetet i Tel Aviv har undersøkt 500 personer som har fått påvist kreft i spyttkjertlene og sammenlignet deres mobilbruk over 1300 helsekontroller. Undersøkelsene avdekket at de som hadde brukt mobilen på samme side av hodet over flere timer per dag, løp en 50 prosent større risiko for å utvikle svulst i spyttkjertlene. Av forskningsresultatene kom det også fram at storforbrukerne av mobiltelefon som bodde på landsbygda løp enn enda større risiko for munnhulekreft enn storforbrukerne i byene. Forskerne mener det kan skyldes at strålingen på landsbygda er sterkere for å gi gode nok signaler.

En rekke studier har satt søkelyset på sammenhengen mellom utstrakt mobilbruk og kreft. Ifølge BBC har man i de fleste studiene ikke funnet noen sammenheng. Men ifølge forskerne ved universitetet i Tel Aviv, har de fleste undersøkelsene fokusert på hjernesvulst, og ikke inkludert virkningen av langsiktig mobilbruk. Kreftforsker Ed Yong sier til BBC at mobiltelefonen er et relativt nytt fenomen og at all forskning på bruk bør ønskes velkommen.
- Men det er viktig å huske at de aller fleste studiene så langt ikke har funnet noen sammenheng mellom mobilbruk og økt risiko for kreft, sier Yong.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere