*Nettavisen* Nyheter.

Linnea (8) er godt igang med skytingen

LINNEA: Linnea Bugge-Thorjørnsen er en av de yngste i Oslo Østre Skytterlag, bare 8 år. – Jeg skal bli skikkelig god!, ifølge Linnea. Foto: FOTO: Kristin Tufte Haga

Oslo Østre Skytterlag ligger godt «gjemt» øverst på Årvoll, men laget ble også godt kjent i sommer, da naboeiendommen ble gjort om til "romleir".

Klikk på bildet for å forstørre.

PROFF: Linnea Bugge-Thorbjørnsen (8) fra Årvoll ser ganske så proff ut på skytebanen til Oslo Østre Skytterlag. FOTO: Kristin Tufte Haga

Klikk på bildet for å forstørre.

LAGET: Både Marit Jorsett, Tone Ytterhaug og Arne Ånneland er veldig godt fornøyd med Oslo Østre Skytterlag øverst på Årvoll. FOTO: Kristin Tufte Haga

Klikk på bildet for å forstørre.

IVRIGE: Anders Madsen (15) til venstre, Heidi Iren Olsen Grimstad (24) og Jonas Johansen (14) er alle ivrige skyttere i Oslo Østre Skytterlag. FOTO: Kristin Tufte Haga

ÅRVOLL: Men den historien er skytterledelsen for lengst ferdig med.

- Ja den saken har vi lagt bak oss ja! Understreker Marit Jorsett i Oslo Østre Skytterlags Eiendomsutvalg da avisen tar turen innom en mandags kveld for å høre mer om skytterlaget øverst på Årvoll.

Men selv om romleirhistorien er tilbakelagt, så ligger «klausulen» der ennå, den om at ny eier av «ridetomta» eventuelt må ha skytterlagets godkjennelse for å søke den nesten 30 måls store nabotomta omregulert, til eksempelsvis boligformål.

Klok av skade?

Smart var det nok å få med en slik klausul. Men kanskje var laget klokt av skade fra før av?. Skytterlaget har en lang historie, faktisk helt tilbake til 1883, da forløperen Oslo skytterlag ble stiftet.

Laget dengangen leide tomt på Simensbråten, men naboklager førte til at Høyesterett i 1902 slo fast at skytterlaget måtte flytte! Og senere samme år ble det inngått leieavtale med ny grunneier ved « Østreheim» - ved Stig.

Gull både her og der

Og årene fremover forteller om mye heder og ære til skytterklubben, mange skytterkonger, men også Olympiske mestere.

Men også økonomisk ble det gjort «gullinvesteringer» for skytterlaget. I 1939 ble det inngått kontrakt med «fru Johanne Arnesen» om kjøp av «banegrunn med omliggende terreng», totalt ca 200 mål for en pris kr 40.000,-. Siden da er som nevnt nesten 30 mål solgt, så fortsatt sitter skytterlaget på rundt 170 mål i skogkanten øverst på Årvoll. Men en liten del nærmest boligbebyggelsen er også under omregulering til barnehage.

Så laget «sitter vel godt i det da»?

– Det koster å drive et skytterlag, så et eventuelt tomtesalg til barnehage vil komme godt med i den daglige driften. Kanskje vi i alle fall slipper å se røde tall i budsjettet noen år fremover? Men vi klarer oss bra vi! ifølge Marit.

Og mer er det ikke å si om den saken. For det skytterlaget aller helst vil snakke om, er nettopp skytterlaget, som blant annet kan friste med “15 skiver på 100m, 20 skiver på 200m, samt 15 skiver i en 15 m skytehall., og et lag med flere hundre medlemmer i alle aldre, kvinner og menn, gutter og jenter. Kanskje ivrige skytterforeldre som drar med seg ungene, eller også omvendt. Som både Tone Ytterhaug og Arne Ånneland..

– Vi at det var like greit å bli med selv å skyte, når vi først var her med barna! forteller Tone og Arne, som begge også er med i «styre og stell» i skytterlaget.

– Og ikke minst må du få med at det er et veldig trivelig miljø her, og skyttere på alle nivåer. Og så vil vi gjerne ha mange med på skyteskolen som vi starter nå på tirsdag - for “alle”, oppfordrer Tone.

Og mange vil “skyte” - blant annet på forrige landsskytterstevne var det med rundt 6000 deltagere!

Historien gjentar seg

– Bare Norway Cup er større her i landet! Noen tenker kanskje at det er en «skummel» idrett, men jeg kan ikke huske at jeg noen gang har hørt om en eneste ulykke på stevner eller lignende! Og jeg har jo vært i dette miljøet siden jeg var knøttliten!, ifølge Marit.

For faren til Marit, den kjente NRK-profilen Per Jorsett, var også en ivrig skytter i Oslo Østre skytterlag.

Og sånn går historien i skytterlaget. For inn kommer Linnea (8) og pappa Lars Bugge. Pappan er ivrig skytter, og Linnea godt i gang. Hun kryper ned på gulvet og legger rifla an.

– Dette er så kult og spennende. Særlig å se hvor mange poeng jeg klarer å få. Og jeg har også tenkt til å bli skikkelig god, ifølge Linnea. Anders Madsen (15) fra Østensjø og Jonas Johansen (14) fra Lillestrøm er også ivrige skyttere. De trener et par ganger i uka, i tillegg til stevner mange helger i året. De kan også fortelle at de generelt har fått bedre konsentrasjon etter at de startet med skyting.

– Men dette er jo også veldig spennende og gøy. Det er flere på vår alder her, men det kan godt bli enda flere – kanskje også flere jenter, ler de to gutta.

Roen senker seg over kruttlukta, og avisen tar følge med Marit ut.

Men hva med fremtiden da, ny eier av “ridetomta”, og med 170 mål tomt i “beste skogkant”?

– For å si det sånn, vi har overhodet ingen planer om å flytte på oss!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.