*Nettavisen* Nyheter.

Listhaug avviser kritikk

Det borgerlige byrådet i Oslo har gått hardt ut og reklamert for det såkalte Omsorg Pluss. ILLUSTRASJONSFOTO

Byråd Sylvi Listhaug lover å bli mer konkret på detaljer rundt Omsorg Pluss-tilbudet.

OSLO: Det borgerlige byrådet i Oslo har gått hardt ut og reklamert for det såkalte Omsorg Pluss tilbudet til eldre. 202 nye slike leiligheter skal stå klare om halvannet år. Men konkret informasjon om søknadsprosess og søknadskriterier har foreløpig glimret med sitt fravær. Nå lover byråden å informere bystyret før jul.

Utvider omsorgstilbudet

Omsorgsleiligheter har vært mangelvare i Oslos eldretilbud. Men nå skal byrådet satse tyngre. Et par hundre Omsorg Pluss leiligheter er på trappene i Bydel Gamle Oslo og Sankthanshaugen. Bydelene har også egne prosjekter på gang.

Tidligst ute er Bydel Nordre Aker som starter opp alt nå før jul. Men eldre som Østkantavisa har snakket med har etterlyst mer konkret informasjon. Blant annet vedrørende hvem som kan søke, og pris på tilbudet.

Eldrebyråd Listhaug lover å informere bystyret om kort tid.

– Vi skal snart legge frem en sak om Omsorg Pluss. Det blir før jul, bekrefter Listhaug overfor Østkantavisa.

– Når kan de eldre søke på disse tilbudene?

– Når leilighetene står ferdig eller nærmer seg ferdig. Jeg kan ikke si noe mer her og nå, vi komme tilbake til det, sier byråden.

Omsorgsleilighetene skal gi eldre over 60 år mer trygghet. Mer næringsrik mat, bedre oppfølgning og sosialt samvær. I så måte er det følgende kriterier som gjelder, informerer Listhaug.

– Målgruppa er de som ikke er syke nok til å få sykehjemsplass, bor hjemme og føler seg utrygg. Det kan være folk som bor i fjerde etasje uten heis og er skral til beins, sier hun.

Det er bydelen som i hvert enkelt tilfelle skal avgjøre om den eldre er berettiget et slikt tilbud eller ei.

– Bydelen fatter vedtak i hvert enkelt tilfelle hvem som skal få plass. Bydelen vet i stor grad hvem disse personene er, sier Listhaug.

Kritisk

– Hva med kriteriene? Hvem kan få og hvem kan ikke få?

– Det er vi nødt til å komme tilbake til, sier Listhaug.

Blant kritikerne hører Trond Jensrud fra Arbeiderpartiets bystyregruppe. Han synes det er bra med utbygging av omsorgstilbud, men etterlyser mer konkret informasjon. Jensrud synes byrådet har begynt i gal ende.

– Byråden har lagd dette som et flaggskip, uten å beskrive hva det skal være. Vi vil vite hva forskjellen på en vanlig omsorgsbolig og en Omsorg Pluss-bolig er. Jeg ser ikke helt det nye her, for de fleste omsorsboliger ligger jo i et omsorgssenter. Hvordan finansiere dette, og hvem har driftsansvaret, er blant tingene Jensrud undrer på.

Listhaug avviser at de har begynt i gal ende. Mye er klart allerede, mener hun.

– Bydelen betaler for fellesarealet, mens den enkelte betaler husleie. Bydelene betaler for hjemmetjenesten, mens hjemmehjelpen har egenandel, som idag. Forskjellen er at her har man ansatt folk som følger opp tryggheten. Beboeren kan ringe via et varslingssystem og få hjelp. Det blir en base hvor folk er både dag og natt, opplyser byråden.

Hun opplyser at Bydel Nordre Aker ganske snart vil åpne sitt første Omsorg Pluss-tilbud. Dette vil være forbeholdt bydelens egne beboere, mens de 140 plassene i Bydel Gamle Oslo skal være mulig for hele byens eldre å søke på.

Jensrud legger til at byrådet har vært elendig på å bygge ut omsorgsleiligheter, og at 200 nye derfor ikke er så mye å skryte av.

– Behovet er nok flere tusen boliger, ikke noen hundre, sier Ap-mannen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.