RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lite blest om fjortisfilmen


RESPEKT: Filmen "Respekt" er det siste norske filmtilbudet til ungdom. Nysgjerrige kan gå å se om fjortisene i salen har like store konsentrasjonsproblemer som tenåringene på skjermen.
RESPEKT: Filmen "Respekt" er det siste norske filmtilbudet til ungdom. Nysgjerrige kan gå å se om fjortisene i salen har like store konsentrasjonsproblemer som tenåringene på skjermen. Foto: Foto:
Ungdom er noen av de ivrigste kinogjengerne. Likevel får ungdomsfilm lite oppmerksomhet.

Vi er først og fremst en barnefilmfestival. De siste årene har vi likevel vist stadig mer for de fra 14 og oppover - fordi det finnes veldig mye bra film for den aldersgruppen som vi ikke ønsker å utelate, sier leder for Kristiansand internasjonale barnefilmfestival, Danckert Monrad-Krohn.
Festivalen arrangeres 22. - 27. april, og vil i år ha ekstra fokus på ungdomsfilm, med 13 ulike filmer på programmet.
Mange filmer forsvinner i skyggen av den massive lanseringen av blockbusterne. Generelt er 13-/14-åringer en vanskelig gruppe på kino. De foretrekker ofte mainstream Hollywood-filmer, og er vanskelige å få inn på kvalitetsfilm. Skolen, og også festivaler som vår, er fine muligheter til å nå frem til ungdom med andre typer filmer, sier Monrad-Krohn.
For når ungdom først er kommet inn i salen, er erfaringen at filmene gjør inntrykk.

Spesialutgave

Også filmtidsskriftet "Z" fokuserer nå på ungdomsfilm, og har viet hele neste nummer til temaet.
Vi fokuserer på ungdomsfilm fordi det lages mye, men skrives lite om film for denne aldersgruppa, sier temaredaktør for nummeret, Birgitte Rustad Wegener.
Hun har skrevet om high school-film i den kommende utgaven.
Utgaven fokuserer mest på amerikansk film, fordi det var der tenåringsbegrepet ble skapt, og det er der inspirasjonen til nyere norske ungdomsfilmer som "Switch" og "Tommys inferno" kommer fra. Men vi har også blant annet et debattinnlegg fra filmkonsulent Vera Michaelsen om hvorfor så få ønsker å lage film for barn og ungdom på tross av at denne gruppa går mye på kino. Halvparten av de som gikk for å se norsk film i fjor, gikk for å se filmer rettet mot barn og unge. Men bare 6 prosent av søkerne som søkte støtte hos Norsk filmutvikling og Norsk filmfond samme år, hadde prosjekter rettet mot de under 15.
Film for unge regnes ikke som "ordentlig" film. Selv er jeg veldig glad i ungdomsfilm, og er ikke enig i det b-stempelet slik film har fått, sier Wegener. Hun mener den lave statusen også har sine fordeler.
High school-filmen for eksempel, kan tillate seg å leke litt, ta sjanser og være eksperimentell - den skal jo uansett ikke tilfredsstille noen Oscar-komité, sier hun.
Men selv om ungdomsfilm får lite oppmerksomhet av filmprisjuryer, regnes ungdom som en kjernemålgruppe for kinofilm.
Litt fleipete sier man at den ideelle blockbusteren bør markedsføres for en 17-år gammel gutt, fordi yngre vil se det som er ment for de litt eldre, voksne vil se filmer med ung profil, og jenter vil se det gutter vil se. Samtidig er ungdom like forskjellig som andre kinogjengere - en fjortenåring kan også være interessert i kunstfilm, sier barnefilmkonsulent i Film&Kino, Tonje Hardersen.

Uklart begrep

Hvis ungdoms smak er like ulik som voksnes, hva er da egentlig ungdomsfilm? Filmbransjen har gjennom hele sin levetid vært opptatt av ungdom og oppvekst, uten at en oppvekstfilm nødvendigvis er ment for et ungt publikum. På den andre siden står filmer med aldersgrenser som krever konfirmasjons- eller myndighetsalder, og som fjortenåringene gjerne oppgir som sine favoritter.
Dette med ungdomsfilm er et problematisk begrep. Generelt kan man si at de tar opp temaer som er relevant for unge. Men en fjortenåring vil ikke nødvendigvis se en film som er ment for hans eller hennes aldersgruppe, sier festivalsjef Monrad-Krohn.
Ungdom ser gjerne de samme filmene som voksne - blockbustere og sjangerfilm fra Hollywood, gjerne action og komedier. Norsk ungdomsfilm blir også godt besøkt, verre er det da med ungdomsfilm fra andre land, sier barnefilmkonsulent Hardersen. En viss tvangseksponering for såkalt kvalitetsfilm må likevel ungdom regne med. Barnefilmfestivalen bidrar i et prøveprosjekt hvor film skal puttes inn i den kulturelle skolesekken i Vest-Agder, og håpet er at tilbudet etter hvert skal bli landsdekkende. Og om ungdomsfilm får lite oppmerksomhet, kan også ungdom kritiseres for å være uoppmerksomme kinogjester. Google for eksempel "fjortiser, kino og fnising", og se hva andre kinogåere har å si om tenåringspublikummet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere