RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Liten leilighet? Bytt strømleverandør!

De fleste leiligheter i Oslo får strømmen levert av Hafslund Strøm. Det er ikke nødvendigvis så lurt.

OSLO ØST: Hvis du ikke har byttet leverandør, har du nok den strømleverandøren som er i slekt med netteieren, forteller Olav Nyhus, fagansvarlig for strøm hos Forbrukerrådet.
For folk som bor på Oslos østkant betyr det at man sitter med abonnementet Hafslund Strøm.

Tjener grovt

Hafslund har to forskjellige strømprodukter med "standard variabel pris", som er den typen strøm folk flest velger. De heter Hafslund Strøm og Hafslund Direkte. Hvis du aldri har byttet strømleverandør har du sannsynligvis Hafslund Strøm. Da er du blant menneskene som bidrar til at Hafslund håver inn penger. Bare i juli, august og september i fjor tjente Hafslund 453 millioner kroner.
Den store forskjellen mellom "Hafslund Strøm" og "Hafslund Direkte" er at du må betale 599 kroner i fast avgift med Hafslund Strøm, og det er før du har brukt en eneste dråpe varmtvann eller satt på en eneste strømpære. Med Hafslund direkte betaler du ikke noe i fast avgift, men litt mer for hver kilowatt. Det siste året har Hafslund Strøm alltid vært dyrere enn Hafslund Direkte, med mindre du bor i villa med stort strømforbruk. Det er det få i Oslo indre øst som gjør. Derfor, hvis du absolutt skal være Hafslund-kunde, så bytt fra "Strøm" til "Direkte". En telefon til Hafslund kan spare deg for mange hundrelapper i året.

Noen strømkunder elsker Hafslund. De sponser tross alt Vålerenga med noen millioner og har Oslo kommune som største eier. Hvis det ikke er så viktig for deg å betale mer til kommunen enn du allerede gjør og du har lyst til å spare mer penger, velger du et annet selskap enn Hafslund. SEA Norge og Gudbrandsdal Energi er to selskaper som nesten hver eneste uke det siste året har hatt billigere "standard variabel pris" enn Hafslund.
Hvis du ønsker å spare penger og bytte strømleverandør er det likevel én ting det kan være viktig å passe på. Noen strømleverandører krever forskuddsbetaling, som igjen medfører at du i verste fall kan tape pengene hvis selskapet går konkurs.
Under strømkrisen i 2003 gikk noen selskaper konkurs, og kunder tapte pengene de hadde forskuddsbetalt, forteller Nyhus hos Forbrukerrådet.

Nordmenn elsker å klage på strømprisen, men ironisk nok betaler de fleste mye mer enn de trenger for strømmen. Litt enkelt arbeid med å bytte selskap kan spare deg for over 1000 kroner i året, hvis du har et vanlig strømforbruk i en liten leilighet. Hvem vil vel ikke få to månedskort gratis hvert år mot å ta et par telefoner? Med større leilighet eller større forbruk kan du selvfølgelig spare betraktelig mer enn en tusenlapp.
Mange synes strømmarkedet er komplisert. Prisene varierer fra uke til uke, og det er vanskelig å holde oversikt over hva man bruker. Ett selskap er billigst hvis du bruker så og så mye strøm, mens et annet er billigst hvis du bruker litt mer. Det er ikke lett å forstå men heldigvis finnes det en løsning som er enklere og billigere enn standard variabel pris: Spotpris.

Billigst hittil

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at spotpris har vært billigere enn standard variabel pris hvert eneste år fra 1999 til 2005. I tillegg er det mye lettere å sammenligne prisene, fordi spotpris består helt enkelt av markedsprisen (som er den samme for alle) pluss påslaget din strømleverandør tar. Ulempen med spotpris er at den går opp og ned hver eneste dag, og noen dager kan den være grusomt dyr (men over tid alltid billigst, altså).
Har du lavt forbruk og ønsker spotpris, kan det lønne seg å velge noen som tar et ørepåslag per kilowattime, og ikke et fast sum i måneden, sier Nyhus hos Forbrukerrådet.
Hvis du vil ha trygghet over tid, viser tall fra SSB at en fastprisavtale over lang tid kan være et godt alternativ.
Og hvis du lurte:
I forbrukermarkedet er det ingen kvalitetsforskjell på strømmen fra de ulike leverandørene, sier Nyhus.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere