RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Liten plass – mye liv


Mange av møblene på hytta er modifiserte flatpakkede møbler, forteller Geir Henriksen.
Mange av møblene på hytta er modifiserte flatpakkede møbler, forteller Geir Henriksen. Foto: Alle foto: Terje Bendiksby, Scanpix
Slik håndterer du ni gjester på 30 kvadratmeters hytte.

– Ni personer i ti dager, det er ny rekord. Jeg trodde det skulle bli litt mange, men det har gått veldig fint, sier Geir Henriksen.

Og det får en nesten si er bra gjort. Den drøye 30 kvadratmeter store kolonihagehytta, døpt «Mittveien velforening», er familien Henriksen/ Glomseths hjem halve året. Nå har familien feriebesøk fra Nederland, og fem personer er blitt til ni. Da gjelder det å utnytte plassen godt, selv om det har vært trangere.

– Det høyeste antallet gjester vi har hatt i hytta, var da 23 personer måtte spise innendørs på en noe mislykket 17. mai for noen år siden, humrer Henriksen.

Smalt og høyt

– Det er ikke så estetisk, men hvitmalt country living funker ikke her, altså, sier Geir Henriksen mens blikket sveiper over den velfylte hytta.

Kjøkkenkroken er liten, men effektiv, i et hjørne av hovedrommet. Rommet fungerer også som spiseplass, soverom og datarom, og en gedigen kjøpmannsdisk er magasin for klær, ting og tang som har samlet seg opp gjennom nesten ti år. Skap oppunder taket tar unna for bøker og permer uten å bruke opp gulvplassen.

På barnas soverom står tre senger i høyden. Med en dobbel underkøye kan fire personer sove godt på det lille rommet, som også huser stativ til klær som bør henge. Opp langs veggene står smale skuffeskap med plass til barnas klær.

– Vi merker at barna blir eldre, for nå tar klærne så mye større plass. Du har ikke mange bukser du her nå, sier Geir til yngstesønnen Jørgen (10).

Også sønnen Herman Henriksen (13), samboeren Cecilie Glomseth og hennes sønn Ram Glomseth (11) tilbringer mye av året på hytta.

På klesskuffene står navn og et klistremerke med bilde av hva som skal ligger der: Bukse, kortarmet T-skjorte, genser.

– Jeg er tilhenger av at barna skal kunne rydde selv, sier Henriksen.

Ute som inne

På framsiden av hytta er det første som møter deg, en glassveranda med sofa, bord og utsikt til hagen som omringer huset. På en liten veranda på baksiden står flere kasser plassert.

– Noen ting har vi flyttet ut, slik som skittentøyet, forklarer Henriksen.

Den lille hytta har også en kjeller, der fryseren og vaskemaskinen har fått plass. Ute i den grønne hagen finnes enda en spisekrok, godstoler for en rolig lesestund og ei hengekøye for en hvil i skyggen av de krokete trærne.

– Vi regner utearealet som en del av innearealet. Veggene er på en måte bare noe som gir oss ly, fortsetter Henriksen.

– Men vi har et ordtak her i huset: «Det er aldri er dårlig vær i kolonihagen», smiler Ram.

Flere av løsningene i «Mittveien velforening» matcher interiørstylist Signe Schinellers beste råd for den med liten plass.

– Bruk høyden og snekre hyller som går helt opp til taket, slik at du utnytter hver centimeter. Tenk også på møblenes dybde. Er bøkene 30 centimeter dype, trenger ikke bokhylla være 40 centimeter dyp, sier Schineller.

Helt A4

Utnytt også eventuelle nisjer, fordypninger i veggen, til fulle, råder Schineller.

– Kanskje er det plass til en benk eller en kommode. Tar du mål hjemme før du handler, kan du være heldig å finne noe som passer perfekt. Det finnes også møbler som består av moduler, og du kan få møbler «skreddersydd», sier hun.

Florlette gardiner, lyse farger og speil gjør at rommet føles større.

I kolonihagen har vi nettopp fått servert eplekake på A4-ark, en av familiens smarte påfunn for å spare tid og plass.

– Jeg tok med gafler også, sier Ram, som fort meldte seg til tjeneste da det ble snakk om å dekke på bordet.

Ni hvite ark fungerer ypperlig som asjetter til hageselskapet. Også til frokosten eller en pizzamiddag, skal vi tro familien.

– Det kan brettes sammen, og det er lett å kaste smulene. Det meste her er drevet av latskap, men jeg liker ikke vanlige engangstallerkener, smiler Geir, som innrømmer at han vurderer å skaffe hytta en liten oppvaskmaskin, hvis han finner plass.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere