*Nettavisen* Nyheter.

Litt New York i Borggata

Niels Theissen, Steffen Oftedal og Joachim Syvertsen i White lights studios. Foto: FOTO: ELLEN RØNNING

Det er en usedvanlig kreativ og arbeidsdyktig gjeng som har laget fete foto- og musikkstudioer ut av flere hundre kvadratmeter nedlagt meierifabrikk på Tøyen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Store rekvisitter ingen hindring. Foto: FOTO: ELLEN RØNNING

Klikk på bildet for å forstørre.

Håndmalt logo. Foto: FOTO: ELLEN RØNNING

TØYEN: Stor interesse for foto og et like stort ønske om et sted å ta bilder førte Joachim Syvertsen, Steffen Oftedal, Morten Fredriksen og Carl-Magnus Fossum sammen. Resultatet er nytt liv i Borggata 7b, i etasjene under Balletthøyskolen.

Malemestre

– Vi har lagt ned flere tusen timer i disse lokalene de siste månedene, og samtidig lært oss et par nye yrker, og det er jo alltids nyttig!

Joachim og Steffen guider Østkantavisa gjennom White light studios, hvor en scene fra neste Varg Veum- film nettopp er avsluttet i et studio og motefotografering foregår i et annet.

– Og maling blir vi aldri ferdig med, fotostudioene må males etter hvert opptak. Veggene må være kritthvite.


Gutta smiler, alle timene de har investert i et prosjekt som kan være over rimelig snart ser ikke ut til å tynge dem.

– Vi har en snill og midlertidig leieavtale med gårdeier, men vet ingenting om hvor lenge vi får bli her. Forhåpentligvis en stund til, får vi to år her er det fantastisk. Uansett lærer vi utrolig mye, sier Joachim fornøyd.

DJ-er og vinyl

En del av gulvflaten i Borggata 7 har fotogutta leid ut til fire DJ-er som har bygget opp musikkstudio. En av dem er Niels Theissen.

– Vi har bygget opp to produksjonsstudioer, og har fått mye positiv oppmerksomhet fra DJ- og klubbmiljøet i Oslo. Dette konseptet er ganske unikt i Norge, og vi drar stor nytte av hverandres kompetanse – og traumer, he he. Effektivt blir det også, når vi kan dra musikere rett fra innspilling til fotoshoot vegg i vegg.

I tilknytning til lydstudioene finnes det også en fantastisk samling vinylplater.

– DJ Daniel Gude har samlet på vinyl siden han var 11–12 år gammel. Rundt 40 tusen skiver har det blitt, forteller Niels.

Mye listepop er det ikke, men utvalget av vanskelig jazz, black stand-up comedy, elektroniske subsjangere og hiphop er betydelig!

Lokalt ungdomstilbud

Gutta i White light studios har både planer og drømmer.

– Vi er veldig fornøyde med den kundekretsen vi har bygget opp på så kort tid. Men vi vil mer! Vi vil fokusere på ungdommen, og håper en dag å kunne tilby foto- og filmkurs til alle interesserte unge i Gamle Oslo, sier Joachim, – vi vil så gjerne tilføre noe til bydelen, og gjerne til hele Oslo.

Det har idealistene i Borggata allerede gjort, de har jobbet med ungdom gjennom Alnabru Mediesenter, og de har hatt flere besøk fra en skole der elevene har store sosiale atferdsvansker. Dette har vært særdeles vellykket.

– Det er ikke nok med fotball!

– Og ofte avspises unge med det . Vi er ikke så gamle, og vi husker veldig godt hva vi savnet av fritidstilbud i tenårene.

Slanke lommer

Det er utvilsomt et sterkt og ærlig engasjement i og for ungdom i Joachim og Steffen, og begge jobber med ungdom ved siden av å drive White light studios.

Joachim er utdannet lærer og spesialpedagog.

– Jeg er sikker på at vi kan gjøre en forskjell for mange ved å kunne introdusere dem for film, foto og musikkproduksjon. Derfor er det vel verdt alle timene og kreftene vi har lagt ned her. Når vi går ut døra her en dag er det helt sikkert med veldig slanke lommer, men med masse erfaring og ny kunnskap. Og det er faktisk uvurderlig.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.