*Nettavisen* Nyheter.

Litteratur i sentrum

Adam Donaldson Powell gleder seg til internasjonale litteraturdager.

Hva er litteraturens rolle i en konfliktfylt verden? I tre dager fylles byen med internasjonale og nasjonale forfattere som prøver å finne noen av svarene.

Sentrum: Det blir aller første gang vi arrangerer denne festivalen, sier en overstrålende oppglødd Adam Donaldson Powell.

Forfatteren og billedkunstneren skal gjennom Words- one path to peace and understanding, presentere internasjonale og nasjonale forfattere, og stille de spørsmålene som ofte blir oversett i den litterære hverdagen.

Det vi skal ta opp er spørsmål om globalisering, og påvirkningen denne har på språk, litteratur og kommunikasjon, sier D. Powell.

Forfatteren skal selv bidra med høytopplesning fra sin siste bok, på hele fem forskjellige språk, hvorav ett av disse er selvlaget.

Når prinsessen har sitt englespråk kan jo jeg lage mitt eget, sier han og ler.

Verden i Oslo

Mannen er kanskje protoypen på en verdensborger, født og oppvokst i USA, bodd Spania, levd i årevis i Norge, snakker og skriver på så mye som fem forskjellige språk, og har snurret globusen rundt. Noen observasjoner har han gjort seg på turen:

Det som er synd er at alle har hørt om Ibsen og Undset, men det er jo så mange bra norske forfattere som skriver i dag som bør oppleves av flere i verden, sier Donaldson Powell engasjert.

Fra Asia til Afrika

Det kommer en Sør-Afrikansk forelegger som skal snakke om unge mennesker i Sør-Afrika og det de skriver om, og den kjente Albert Russo som har skrevet mange bøker på både engelsk og fransk, men opprinnelig er fra Kongo. I tillegg kommer indiske Pradip Choudhuri som tilhørte "the hungry generation", hvor forfattere gjennom provoserende litterære verker slåss mot sensur og ble kastet i fengsel.

Powell lover spennende teaterforestillinger, diskusjoner, seminarer og bøker i bøtter og spann påmange forskjellige språk. Den norske forfatteren Erling Kittelsen samtaler med Tom Remlov om økonomitenkningen i kulturinstitusjoner. Problemstillingen rundt digitalisering av litteratur står også på programmet.

Gå inn på www.du-store-verden.no for fullt program.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.